Dom i porodica

TAJNI JEZIK LJUBAVI: Kako beba kaže "volim te"?

Vrištanje, protestovanje i plač nisu najtopliji načini iskazivanja ljubavi, ali vaša beba radi upravo to - jer oseća da je volite bez obzira na sve.

24.02.2021. - 15:00h
Kako vam beba kaže da vas voli?
Kako vam beba kaže da vas voli?foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Ali "volim te" beba mnogo lepše govori nakon što ste bili odsutni nekoliko sati ili čak minuta. Izraz veselja na licu uz skakanje, meškoljenje i vesele povike nije samo sladak, nego je i znak duboke povezanosti.

Pokazujući uzbuđenje što ste se vratili, beba vam pokazuje koliko vas voli. Ali zbog istog razloga deca mogu da se već između prve i treće godine poprilično uznemire kada odete.

Takođe, bebe poput odraslih oponašaju ljude koje vole. Ako beba počne da vas oponaša, bilo da vuče torbu po sobi ili tepa lutki, pokazuje vam koliko vam se divi.

Beba vas obasipa brojnim poljupcima

Oko prve godine dete će možda početi da vas ljubi, pa očekujte puno vlažnih i nespretnih poljubaca. Vaša beba je pratila kako joj iskazujete nežnost. Budući da uči na fizičkim dodirima, želi i vama da učini isto.

Ruke u vazduh jer me voliš

Kratki osmesi novorođenčadi znače da se instinktivno vezuju za roditelje, pokazuju istraživanja. Uz to će beba već nakon šest meseci početi da diže ruke tražeći da je podignete u naručje jer to obožava. Tako će telesnim pokretima pokazati koliko vam već veruje i koliko vas voli.

Proučavaju kako izgleda sigurnost

Od rođenja dete može da prepozna majčino lice, glas i miris. Zvukove i mirise kojima veruje povezuje s onim što vidi. Zato proučava vaše lice jer želi da ga zapamti, pa se trudi da nauči kako sigurnost i ljubav izgledaju, piše magazin.novosti.rs.