OČISTITE STAKLENU PLOČU NA ŠPORETU BEZ RIBANJA I GREBANJA: Ovo je najbolja "fora"!

Čišćenje zakorelih fleka od hrane nije lako ni kad se stvore na emajliranom šporetu, a na staklo-keramičkoj ploči one su prava noćna mora. Nikakve oštre predmete ne smete da upotrebljavate za struganje, a uobičajeni vimovi i druga abrazivna sredstva ostaviće ružne tragove.

Pustite hemiju da radi umesto vas, foto: VH-studio/Shutterstock
Pustite hemiju da radi umesto vas, foto: VH-studio/Shutterstock
.

Zato je najbolje da se poslužite prirodnim sredstvima čije dejstvo treba da pojačate dodatnom temperaturom.

Za početak, napravite pastu od sode bikarbone i vode, u razmeri od 3 prema 1. Zatim je nanesite nekom lopaticom ili četkicom, posebno debeo sloj namažite na delove gde su zagorele fleke.

Sada pomešajte alkoholno sirće sa vodom i sipajte u bočicu sa prskalicom, pa naprskajte pažljivo preko cele ploče. Dok ta smesa deluje, sipajte vruću vodu iz bojlera u posudu pa pokvasite dve kuhinjske krpe i dobro ih iscedite. Tako tople prostrite ih preko ploče, a zatim ostavite da stoji oko pola sata.

Izbrišite pastu kružnim pokretima sunđerom. Ako se osušila i previše stvrdnula, prvo poprskajte vodom sa sirćetom. Ponavljajte postupak ako bude potrebno. I ne zaboravite, bolje je da čekate po pola sata između svakog mazanja paste i da radite nešto drugo ili malo odmorite dok ona deluje, nego da uporno trljate zagorele fleke. Pustite hemiju da radi umesto vas, piše Lepa&Srećna.