Čisti sve redom: Sedam super trikova s praškom za veš!

Deterdžent za veš, tečni ili praškasti, možete da iskoristite za pranje podova, čišćenje i odčepljivanje odvoda, pranje automobila i još štošta... Ipak, koristite malu količinu i blaži deterdžent.

Šta sve možete sa deterdžentom za veš?, foto: Christin Klose/Shutterstock
Šta sve možete sa deterdžentom za veš?, foto: Christin Klose/Shutterstock
.

Za odčepljivanje odvoda
Pre nego što pozovete vodoinstalatera zbog začepljenog odvoda, sipajte u njega 1/4 šoljice tečnog deterdženta, a potom to prelijte s 3,5 do 4,5 litara kipuće vode. Vrela voda i deterdžent trebalo bi da otpuše odvod.

Višenamensko sredstvo za čišćenje
Popularna "Go Clean Company" preporučuje ovo kao rešenje za niz površina u domu: Pomešajte 1/3 šoljice varikine, dodajte oko 4 litra vode i jednu kašiku deterdženta za veš u prahu. Ovu mešavinu možete iskoristiti za to da prebrišete zidove, površine u kupatilu, kao i niz drugih u stanu.

Za presvlake i tepihe
Logično je da deterdžent koji je dizajniran da skida fleke sa odeće, ima isti učinak i na presvlake na nameštaju i tepih. Jednostavno, nanesite malo suvog deterdženta na fleku, pa ga nežno istrljajte vlažnom krpom da uđe u mrlju. Ostavite da deluje pet do 10 minuta, a potom isperite.

Pranje automobila
Prašak za veš odlično će očistiti prljavštinu s vašeg automobila, ali pazite da ga ne koristite previše. Dovoljna je jedna kašičica na kantu vode. Vodite računa da koristite blagi deterdžent, kako ne bi oštetio lak na automobilu.

Pranje podova
Enzimi iz deterdženta za veš odlično će očistiti podove. Upotrebite kašičicu deterdženta na kantu vode, ali obavezno dobro ocedite mop ili krpu, pre nego što počnete da brišete pod.

Za pranje žice iz rerne
Stavite ih u kadu ili veliku kantu i napunite vrućom vodom dok ih sasvim ne potopite, pa dodajte 3/4 šoljice deterdženta za pranje veša i pustite da odstoji preko noći. Zatim očistite masnoću i prljavštinu skinite sunđerom ili četkom.

Za skidanje fleka
Fleke poput onih od trave i krvi na odeći ili predmetima od tkanine mogu se prethodno obraditi deterdžentom za pranje veša. Sipajte tečni deterdžent direktno na fleku, pa nežno protrljajte tkaninu četkicom za zube s mekanim vlaknima. Zatim operite odeću kao i obično, prenosi Microsoft News.com.