Ovo su PET najčešćih GREŠAKA u uređenju ENTERIJERA - gotovo svi ih pravimo, a ako poslušamo ove savete DOM ĆE PROCVETATI!

Kaže se da je svuda lepo, ali kod kuće je najlepše. Da bi tako bilo, dobro poslušajte ove savete. Uneće revoluciju u vaš dom!

Koju grešku vi pravite?, foto: Depositphotos
Koju grešku vi pravite?, foto: Depositphotos
.

Naravno da svako voli da uredi svoj dom prema svom ukusu. Međutim, ponekad nije loše poslušati po koji dobronamerni savet stručnjaka.

Prošle godine smo više nego ikada bili kod kuće. Nažalost, bili smo primorani na to… Ali, kako god, kod kuće bi uvek trebalo da se osećamo prijatno i dobro. Zato nije na odmet da se pridržavamo sledećih saveta stručnjaka, kako bi se izbegle najčešće greške pri uređenju enterijera i kako bi vaš dom bio još lepši i udobniji…

Premali tepih

Ako je tepih premali u odnosu na veličinu sobe ili nameštaj, sve izgleda vrlo stisnuto i ne baš prijatno. Uvek izaberite veličinu tepiha tako da na stranama viri najmanje 30 centimetara. Savet: Ako niste sigurni da li vam odgovara veličina prilikom kupovine tepiha, izmerite dužinu i širinu i zalepite oblik na pod lepljivom trakom. S ovim "okvirom" možete otprilike videti koliki će biti tepih i kako se uklapa uz ostatak nameštaja po dimenzijama, piše Miss7.24sata.hr.

Blokirate dnevno svetlo

Svetlost spolja ne samo da sobu čini svežom, nego i dokazano daje našem telu energiju. Stoga je važno ne stavljati velike biljke ili neki pribor i ukrase pored prozora, kako ne bismo blokirali dnevnu svetlost. Umesto toga, bolje je na prozorsku dasku instalirati samo male kaktuse, a saksije s biljem, na primer, montirati na zid u kuhinji.

Isključivo beli zidovi

Što je boja zida svetlija, toliko je jači utisak da je soba veća. To je istina, ali ovo pravilo se više odnosi na male sobe s malo dnevnog svetla. Što je prostorija veća i što više svetla ulazi, važnije je postaviti "naglaske". To možete lepo izvesti pomoću obojenog zida koji sobu čini uzbudljivijom. Pazite da boja zida odgovara unutrašnjosti. Dobro je obojati samo jedan zid u sobi kako izgled ne bi bio previše napadan. U najboljem slučaju, to bi trebalo da bude blizu prozora, tako da boja bude u kontaktu sa prirodnim svetlom.

Zavese vise prenisko

Kako bi se svaka soba činila većom, uvek treba montirati garnišne što bliže plafonu. Što je plafon viši, zavese moraju biti duže. Bolje je imati malo prostora između gornje ivice prozora i zavese, nego da zavese budu preduge i vuku se po podu.

Premale slike

Veličinu slika uvek treba prilagoditi veličini zida. Što je zid veći, slika bi trebalo da bude veća kako ne bi izgledala izgubljeno. Ako ne želite da okačite veliko platno, takođe možete sastaviti kolaž od nekoliko manjih slika.