Vodoinstalateri otkrili šta nikad ne rade u svojim domovima - NEMOJTE NI VI!

Briga o cevima u domaćinstvu vrlo je važna, a ona uključuje i znanje o tome šta činiti, odnosno šta nikad i ni po koju cenu ne treba činiti, kako bi vaš dom bio suv i siguran.

Šta to oni ne rade kod svoje kuće?, foto: TeraVector/Shutterstock
Šta to oni ne rade kod svoje kuće?, foto: TeraVector/Shutterstock
.

Zato su profesionalni vodoinstalateri otkrili koje su to stvari koje nikad ne rade kod kuće, kako bi produžili život svojim cevima.

- U vodoinstalaterskoj zajednici poznata je uzrečica da vodoinstalateri štite zdravlje nacije. Ako u državi nemate aktivan sistem odvoda vode, stvari počinju da propadaju - ističe Aron Malder, vlasnik kompanije "Mr. Rooter Plumbing" u San Antoniju u Teksasu.

Upravo zato, ističe Malder, ljudi moraju da pripaze na odvode u njihovim kućama. To znači da moraju redovno da proveravaju pritisak vode, popravljaju oštećenja na cevima i menjaju pokvarene/polomljenje delove na mestima gde voda curi. No, najvažnije od svega je izbegavanje ponašanja koje će voditi do oštećenja.

Predstavljamo vam šest stvari koje vodoinstalateri nikad ne rade kod kuće, a ne bi trebalo ni vi da ih radite.

1. NE BACAJU VLAŽNE MARAMICE U WC ŠOLJU
Iako možda na pakovanju vlažnih ili dečjih maramica piše da možete da ih bacite u wc šolju, istina je da postoje samo dve stvari koje nisu tečne i koje mogu da se bace tamo - jedna od njih je toalet papir, a druga, znate već. Sve ostalo, od ženskih uložaka do papirnih ubrusa, začepiće cevi. Možda se to neće dogoditi odmah, ali u perspektivi sigurno hoće.

Ti predmeti mogu da zapuše ceo kanalizacioni sistem, a problem može da eskalira do ozbiljnog ugrožavanja javnog zdravlja. Maramice stoga, radije bacite u smeće.

2. NE KORISTE OPASNE HEMIKALIJE
- Ako rutinski sipate u odvode kupovno sredstvo za otpušavanje cevi, odmah prestanite. Ne samo da nisu efikasni, nego nagrizaju materijale - kaže Teri Oši, glavni vodoinstalater u kompaniji "Roto - Rooter" iz Njujorka.

Ističe da te hemikalije mogu bukvalno da spale cevi, ali i vašu kožu ako ih dotaknete. Uz to, tvrdnje da takva sredstva razgrađuju kosu nisu tačne.

- Možda će hemikalija spaliti deo kose ili prljavštine, ali na kraju dana to neće sprečiti ponovno nagomilavanje otpada u delovima do kojih hemikalija nije doprla - kaže Malder.

A šta nam je onda činiti u slučaju začepljenja? Potražite enzimska sredstva za otpušavanje odvoda koji su obično sigurni, a možete da pokušate i sa specijalizovanim alatom poput dugačke žice.

- Ipak, nikako nemojte da pokušavate da otpušite odvod metalnom vešalicom jer ona može da ošteti cevi i da prouzrokuje niz novih problema poput curenja, lomova, lošeg mirisa i infestacije nametnika - upozorava Malder.

3. NE BACAJU MASNOĆE U ODVOD
- Ako ste upravo ispržili slaninu i želite da se rešite masnoće, možete to da učinite na više načina. Ipak, prosipanje masnoće u sudoperu definitivno nije među njima - ističe Malder.

Masnoća će se nataložiti po cevima i na kraju dovesti do začepljenja odvoda. Uz to, u kanalizaciji se meša s ostalim otpadnim materijalom poput vlažnih maramica koje tamo nisu ni trebale da se nađu. To stvara naslage otpada, a engleski službenici objavili su proše godine da su u kanalizacionom sistemu pronašli takav otpad dugačak čak 60 metara.

Umesto toga, radije ohlađenu masnoću bacite u smeće ili još toplu prespite u posudu koju ćete baciti. Takođe, razmislite da li ostatke te masnoće možda možete da sačuvate za pripremu nekog drugog jela, pa da ne morate da je bacate.

4. NE BACAJU BAŠ SVAŠTA U KUHINJSKU MAŠINU ZA MLEVENJE OTPADA
U američkim domaćinstvima većina ljudi ispod slivnika ima instaliranu električnu mašinu za otpad. Njen zadatak je da samelje ostatke hrane na čestice dovoljno sitne da mogu da prođu kroz cevi bez da ih oštete ili zapuše.

- Uprkos nazivu, ovaj aparat nije zamišljen da u njega odlažete sav otpad. Komadići određene hrane i mleko su u redu, ali komadi mesa, ljuske od jajeta, zrna kafe i slična hrana, ne bi trebalo da se nađu tamo. Zbog njih mašina previše radi i zagreva se - kaže Malder, upozoravajući da učestalost takve situacije neminovno vodi do kvarenja uređaja.

A to nije sve. Kako aparat nije zamišljen za mlevenje mesa, komadići piletine koju ste bacili trunuće u vašim cevima. Uskoro ćete imati problem s neprijatnim mirisom. Ako već bacate hranu, kompostirajte.

5. NE ODLAŽU PREVENTIVNO ODRŽAVANJE
Kao i s automobilima, sistem dovoda i odvoda zahteva redovno održavanje. Vodoinstalateri znaju koliko je ono važno za domaćinstvo jer na taj način sprečavaju veće kvarove, koroziju ili curenje.

Malder ističe da je naročito važno svake godine proveriti pritisak vode, a u redovno održavanje spada i provera da li negde curi, ima li začepljenja ili oštećenih delova u wc šolji, tušu ili kadi kao i slivniku. Preporučuje i proveru linije kojom voda dolazi do domaćinstva, kako biste se uverili da je još u dobrom stanju. Mnogi vlasnici iznenade se kad čuju da je rok trajanja sistema za snabdevanje od tri do pet godina.

6. NE ODLAŽU REŠAVANJE PROBLEMA
Niko ne želi u zadnji čas da se odrekne planova za vikend zato što mu je pukla cev. Ali, ako se probudite i ispod mašine za veš otkrijete omanju lokvicu vode, mudro bi bilo da se odmah pozabavite tim problemom.

- Ako mislite da vam negde curi voda, svakako to proverite pre nego što situacija postane još gora - zaključio je on ističući da se takvi problemi neće rešiti sami od sebe i da zahtevaju pomoć stručnjaka, piše Reader's Digest.