Dom i porodica

Fleke od kafe, vina, voska, kućnih ljubimaca... Miks SIRĆETA i SODE BIKARBONE skida i najtvrdokornije mrlje sa vašeg TEPIHA!

Napravite najmoćnije sredstvo za čišćenje tepiha - potrebni su vam samo sirće i soda bikarbona!

02.01.2021. - 08:45h
tepih, čišćenje tepiha
foto: Depositphotos/budabar

Mrlje se događaju, ali njihovo uklanjanje ne mora značiti da trebate upotrebiti kupovna hemijska sredstva za čišćenje. Izraditi vlastito domaće sredstvo za čišćenje tepiha jednostavno je i delotvorno. Bez obzira što pokušavate ukloniti ili kakvu vrstu tepiha imate, za sve postoji rešenje.

Stručnjak za zeleno čišćenje Tonya Harris vodi nas kroz čišćenje tepiha svakodnevnim sastojcima koji su verojatno već u vašoj kuhinji.

Određeni proizvodi za čišćenje ne samo da mogu predstavljati pretnju našoj koži i zdravlju disajnih putova, već mogu biti i skupi! Iznenadili biste se koliko stvari može da očisti obično sirće, a košta gotovo ništa. Zapravo ste verojatno već pri ruci imali sve sastojke za domaće sredstvo za čišćenje tepiha.

Ovaj recept od dva sastojka trebao bi djelovati na većini tepiha i većini površinskih mrlja. Ključ čišćenja mrlja je što brže doći do mrlja i uvek prvo pokupiti što više tečnosti možete ubrusom ili krpom.

Potrebni materijali:

Soda bikarbona

Belo sirće

Voda

Krpa od mikrovlakana

Alat za struganje (poput strugalice za testo ili špahne) za sve slepljene mrlje

Metoda:

Upijte što više mrlje čistom krpom. Ostružite sve što se slepilo.
Pospite mrlju tankim slojem sode bikarbone.
Poprskajte sredstvo od polovine vode i polovine sirćeta.
Pustite da stoji nekoliko minuta i posmatrajte kako se mrlja sa tepiha skida.
Tapkajte mrlju - nemojte utrljavati sredstvo za čišćenje.
Ako i dalje ostane mrlja, ponovite po potrebi.

Kako prilagoditi ovu metodu tvrdokornijim mrljama?

Blato / prljavština:

Obrišite sve delove blata ili prljavštine pubrusom ili krpom. Upotrebite strugalicu ako je potrebno kako biste ostrugali tvrdokornu prljavštinu. Pospite sodu bikarbonu i poprskajte razblaženim sirćetom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim osušite. Po potrebi ponovite.

Kafa, crno vino ili druga hrana i piće:

Ovde bi trebalo primeniti originalnu metodu. Harris napominje da je ovim sredstvom za čišćenje uspela da izvuče crveno vino sa svog tepiha. Ne zaboravite sastrugati sve što se zalepi i bacite se na posao sa mešavinom sode bikarbone i sirćeta.

Vosak:

Za stvari poput voska od sveće ili bilo kojeg drugog očvrslog materijala, Harris preporučuje ručni aparat za čišćenje odeće parom. Otpustite vosak na pari, tako da se počne topiti. Ostružite što više voska.

Pospite sodu bikarbonu i poprskajte polovinom sirćeta. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga osušite. Po potrebi ponovite.

Mrlje od kućnih ljubimaca:

Za nered od kućnih ljubimaca i druge slične mrlje, u razređeno sirće možete dodati eterično ulje kako biste dobili svež miris. Pratite izvornu metodu i trebali biste uspeti. Ovaj tretman također će prikriti miris nereda, tako da se vaši ljubimci više neće vraćati na to mesto.

Stare mrlje koje su stajale već neko vreme:

I na kraju, pogađate - ovaj je tretman delovao i na stare mrlje. Sledite istu metodu, ali pustite da soda bikarbona i sirće malo duže odstoje. Ponovite po potrebi, a ako vam treba malo dodatne snage za čišćenje, mrlju možete nežno protrljati malom četkom (poput stare četkice za zube ili druge manje četke za čišćenje).

Izvor: Sensa.hr