Nije samo za podgrevanje: Mnogi ne znaju da se mikrotalasna rerna može koristiti za pripremu zdrave hrane i za čišćenje

Pripremite zdravu hranu uz pomoć mikrotalasne rerne!

Nije samo za podgrevanje, foto: Depostiphotos/eskaylim
Nije samo za podgrevanje, foto: Depostiphotos/eskaylim
.

Ako koristite mikrotalasnu pećnicu samo da podgrejete jelo ili brzo zagrejete vodu za kafu ili čaj, onda zaista ovaj uređaj ne donosi mnogo koristi, piše Lepa&Srećna. Možete je koristiti za pripremu zdrave hrane, ali i za lakše čišćenje mnogih stvari.

1. KUVANJE NA PARI

Za klasično kuvanje povrća na pari treba vam ili rešetka poznata pod engleskim nadimkom "stimer" ili dve šerpe - jedna u drugu - uz čekanje da voda provri i para polako prodre u povrće. Mikrotalasna pećnica skraćuje taj postupak - samo dobro operite povrće i bez dugog ceđenja stavite ga u posudu za mikrotalasnu i uključite na srednju temperaturu. Treba vam oko 5 minuta za brokoli ili tikvice, a ne više od minut - dva za grašak. Za šargarepu? 5 minuta!

2. OMEKŠAJTE CRNI I BELI LUK

Ako pečete beli luk u klasičnoj rerni, to će potrajati. Da biste brzo dobili ovaj pikantan dodatak svakom jelu, odsecite vrh glavici belog luka, stavite je u posudu za mikrotalasnu pećnicu, dodajte dve kašike vode, malo soli i maslinovog ulja i pecite na srednjoj temperaturi oko 8 minuta. Ako vam smeta iritacija očiju dok seckate crni luk, slobodno stavite glavicu u mikrotalasnu na samo deset sekundi. To će razbiti iritantnu supstancu od koje plačemo, pa ćete iseći luk bez problema.

3. OČISTITE I STERILIŠTE KUHINJSKE PREDMETE

U mikrotalasnu pećnicu smete da stavite sunđer za pranje sudova, sve posude od stakla, porcelana, plastike na kojoj piše da su i za "microwave". Odlična je za sterilizaciju tegli za zimnicu - u svaku sipajte malo vode i uključite na 30 sekundi!

Izvor: lepaisrecna