Dom i porodica

Kako neplanirana trudnoća utiče na vezu?

Čak i kad je trudnoća planirana, to je stresno razdoblje nakon kojeg više ništa neće biti isto.
18.02.2014. - 14:27h


Ako ste u vezi i volite se, ali nikako da se odlučite na sudbonosno "da", trudnoća i dolazak bebe mogli bi da vas podstaknu na taj veliki korak. Stvari u odnosu se menjaju i počinjete da se osećate kao porodica. 

Hormoni 

Stres koji donosi neplanirana trudnoća može pojačati delovanje trudničkih hormona. Neretko taj stres dovodi do razmirica među partnerima. Žene se mogu osećati zbunjeno, usamljeno, neshvaćeno i preplašeno. Sve te osećaje dodatno podstiče rad hormona. Međutim i njihovi partneri mogu tako da se osećaju. 

Prva godina braka je još veći izazov 

Ako se odlučite da se venčate zbog trudnoće, možda otkrijete da to "blaženo" stanje nosi i neke ne baš svetle trenutke za mladence. Partneri sve vreme uče jedno o drugom, a kad dođe dete, odnos postaje još veći izazov. Iako vam se nekada učini da u braku ne cvetaju ruže, kako dete raste, briga o njemu dovodi do toga da se i partneri međusobno bolje upoznaju, a veza među njima postaje sve jača. 

Zajedno sazrevate 

Pogotovo ako ste oboje jako mladi. Zajedno odrastate i sazrevate snoseći odgovornost i brinući se za dete. 

Partnerska zahvalnost 

Trudnoća i dete učiniće da se osećate kao porodica više od bilo kojeg "papira". Možda se ponekad i zapitate da li biste uopšte ostali zajedno da vas neplanirana trudnoća nije zauvek spojila? 

Ispravan razlog za ulazak u brak 

Zasigurno ćete se i vi i partner zapitati da li ste u brak ušli samo zbog deteta? Brak je težak i s decom i bez njih, a poslednje što treba da vas zabrinjava jeste da li ste se venčali iz pravih razloga. 

Izvor: net