Najskuplji razvod u istoriji: Kako je gospođa Skot bacila Džefa Bezosa na kolena i dobila rat

Makenzi Skot (50) postala je jedna od najbogatijih žena u svetu nakon što se 2019. i zvanično razvela od osnivača Amazona Džefa Bezosa.

Džef Bezos, foto: Osman Orsal/Getty Images, Getty Images News
Džef Bezos, foto: Osman Orsal/Getty Images, Getty Images News
.

Par je bio u braku 26 godina, a njihov raskid je najskuplji u istoriji - Makenzi je, naime, nakon okončanja brakorazvodne parnice pripalo 38 milijardi američkih dolara - a s obzirom na to da je ona spomenuti novac uglavnom dala u humanitarne svrhe, bivšeg supruga definitivno je pobedila u tzv. ratu u odnosima s javnošću, dok je njegova reputacija ostala nepovratno narušena.

Majka četvoro dece se u maju 2019, samo mesec dana nakon razvoda, priključila kampanji "Giving Pledge", koju su osnovali milijarderi Voren Bafet i Bil Gejts, a koja podstiče najbogatije ljude u svetu da većinu svog novca ulože u ciljeve za dobrobit planete i čovečanstva.

Tako je Makenzi u maju te godine i formalno napustila prezime Bezos i vratila svoje srednje Skot, koje je koristila dok je odrastala, a nedugo posle objavila je i kako je već donirala 1,7 milijardi dolara za 116 neprofitnih organizacija.

Čak 586 miliona američkih dolara prosledila je organizacijama posvećenim rasnoj pravednosti, 399 miliona otišlo je u ruke organizacijama koje se bave ekonomskom mobilnošću, 133 miliona dobile su organizacije za rodnu ravnopravnost, 130 miliona uplatila je za globalni razvoj, 128 miliona za javno zdravstvo, 125 miliona za klimatske promene, 72 miliona za funkcionalnu demokratiju, 55 miliona dobile su organizacije koje podstiču empatiju i bore se za premošćivanje podela u svetu, a 46 miliona dobili su LGBTQ+ aktivisti.

Ali Skotova tu nije stala - četiri meseca kasnije donirala je još 5,6 milijardi dolara za 384 dobrotvorne organizacije u Americi - među njima su brojne banke hrane i fondovi za pomoć u hitnim slučajevima i usluge potpore "za one najugroženije".

Nedavno je najavila i nove donacije, a u istupu za medije obrušila se na svetske bogataše i još jednom suptilno "pokopala" bivšeg supruga Bezosa optuživši ga za beskrupulozno akumuliranje bogatstva.

"Ova pandemija uništila je živote Amerikanaca koji su se borili i pre nje. Ekonomski gubici i zdravstveni ishodi zabrinjavaju, krizom su posebno pogođene žene i sve više ljudi živi u siromaštvu dok se istovremeno značajno povećava bogatstvo milijardera", upozorila je Skotova.

I dok njenu velikodušnost hvale svi, od vodećih svetskih medija do "malih, običnih ljudi", na udaru kritičara našao se notorno bogat Džef Bezos, kom mnogi zameraju upravo hroničan nedostatak te iste velikodušnosti.

Za razliku od njegove bivše žene, koja je zahvaljujući svojim potezima postala vodeća svetska filantropkinja, Bezos je tokom 2020. pao prilično nisko - podsetimo, Amazonovi radnici protestovali su ispred njegove vile na Menhetnu tražeći bolje standarde i bezbednosne uslove na radnom mestu tokom ove kovid krize, piše News.com.au.

Samo za poređenje, dok je Skotova bez imalo griže savesti uplaćivala milijarde, Bezos je svojim zaposlenima delio vaučere od 10 dolara da nabave ćurke za Božić.

Naravno, donacije bivše supruge nisu najbolje sele Bezosu, koji je i sam svestan da u očima sveta ispada velika škrtica. Tako je "Tajms" u nedeljnom izdanju objavio veliki tekst pod naslovom: "Prestani da daješ novac, zbog tebe ispadam grozan čovek".

Inače, Džef Bezos, koji je već neko vreme u vezi sa bivšom TV voditelkom Loren Sančez, u koju se zaljubio dok je još bio u braku sa Skotovom, i dalje je najbogatija osoba na svetu s više od 185 milijardi američkih dolara, a svojoj neto vrednosti 2020. godine dodao je još 70 milijardi američkih dolara.

Izvor: b92.net