Dom i porodica

Zašto je loše da ljubite decu u usta

Ovo su neki od najznačajnijih razloga.

21.12.2020. - 08:45h
Deluje bezazlenoo i slatko
Deluje bezazlenoo i slatkofoto: Depositphotos/quintanilla

Dete koje ljubite u usta može da izgubi osećaj za granice vezano za intimne delove tela i može razviti mišljenje da je normalno da ga neko i izvan porodice ljubi u usta.

Stručnjaci često ističu da deca treba da se osećaju voljeno i sigurno u porodičnom okruženju, ali poljubac u usta možda nije najbolji način za izražavanje roditeljske ljubavi.

Usne spadaju u posebne delove tela gde bi trebalo da postoji neka granica, objašnjava psiholog Šarlot Reznik.

- Kada poljubite dete u usne, pokazujete mu da su granice tela pomerene, te da tako može i neko drugi bez problema da poljubi dete.

To, takođe, uključuje i čvrsto povijanje, prisilno hranjenje i agresivno golicanje. Dakle, invazivni roditelji mogu da povećaju rizik da njihovo dete razvije "sindrom žrtve", usled nesposobnosti da kaže "ne" i upravljanja vlastitim telom.

- Lekari, a posebno stomatolozi, upozoravaju da se u našim ustima nalazi ogroman broj mikroba koji možeda neće zaraziti odrasle, ali se mogu preneti na decu i naneti im veliku štetu. A budući da je dečiji imunitet slabiji, kroz usta mogu da dobiju i opasne infekcije - objašnajva Šarlot.

- Pored zadravstvenih razloga, dete se izvan porodice može ponašati na isti način kao i kod kuće, ljubeći drugu decu ili odrasle u usne. Deca usvajaju navike oponašajući odrasle - završava Šarlot, preporučujući da decu ljubimo samo u obraz ili čelo.

Izvor: novosti