Ako se svađate neka bude konstruktivno: Dva pravila srećnih parova

Brak koji se temelji na čvrstom prijateljstvu i međusobnom poštovanju može podneti i određenu količinu sukoba.

Ako se svađate, neka bude konstruktivno, foto: Depositphotos/nk.kravchenko.gmail.com
Ako se svađate, neka bude konstruktivno, foto: Depositphotos/nk.kravchenko.gmail.com
.

Međutim, kada svađe završe tako da se ne popravlja potencijalna šteta koju su uzrokovale, s vremenom se prijateljstvo i poštovanje, koji su temelji uspešnog braka, mogu urušiti.

Kako bi svađe bile korisne, a da ne nanose štetu vašem odnosu i da nakon njih možete mirno krenuti dalje, bitno je znati dva pravila za svađu kojih se drže srećni parovi.

1. Svađajte se pošteno i izbegavajte eskalacije sukoba

Kako objašnjava psiholog Harriet Lerner, ljudi se u braku često ponašaju tako da im intenzitet ljutnje daje za pravo da kažu bilo šta jer su prebesni da bi kontrolisali ono što će izaći iz njihovih usta. Međutim, svaka osoba može i mora delovati drugačije i bolje od navedenog.

U idealnom slučaju, u svađama bismo trebali isključiti sve "udarce ispod pojasa" među kojima su okrivljavanje, prozivanje, propovedanje, lažnu moralnost, naređivanje, pretnje, ismeavanje, pametovanje.

Međutim, osim ako vaš partner i vi niste sveci, povremeno će doći do kršenja pravila i argumenti će krenuti u pogrešnom smeru. Kada se to dogodi, morate da uložite napor da sva ta negativnost ne eskalira. Preuzmite inicijativu i pokušajte da smirite situaciju.

Kada vaš partner ili vi dobijete osećaj "Evo ga, idemo opet", uzmite pauzu i razgovor nastavite nešto kasnije, kada mirnoća prevlada bes.

Takođe, nemojte sami sebe mučiti ljutnjom ili tišinom. Umesto toga izrazite spremnost za razgovor koji će biti prožet razumevanjem i poštovanjem.

2. Slušajte srcem – i izvinite se

Lerner navodi kako je parovima najveći izazov da razreše sukob na način koji će ih zbližiti i dati im osećaj da ih druga strana vidi, sluša i shvata. Kako bi takva rešenja sukoba bila moguća, bitno je da radite na sposobnosti slušanja u trenucima kada se pojave razlike.

Partnera je najlakše slušati kada nam govori koliko smo lepi, zabavni i pametni, međutim kada treba da primimo kritiku, automatski zauzimamo obrambeni stav.

Obično, kod većine osoba automatski zadana vrednost tokom svađe je da čuju netačne i iskrivljene informacije i preterivanja kojih u svađama uvek ima. Slušamo ih kako bi ih mogli ispraviti i dati svoju stranu priče. Ukratko, slušamo ono s čime se ne slažemo.

Međutim, ako želimo da posledica svađe ne bude udaljavanje, potrebno je izbegavati odbrambeno slušanje.

Idući put kada dođe do svađe pokušajte da se fokusirate na stvari sa kojima se slažete kako biste pokušali shvatiti šta partner želi da razumete. Zaustavite se kada počnete prekidati i ispravljati partnera, vaditi njegove grehe iz prošlosti ili raditi bilo šta drugo zbog čega će mu se činiti kao da ga uopšte ne slušate.

Zapamtite da samo izgovaranje rečenice "žao mi je", neće nužno pomoći vašem partneru da se opet oseća mirno i sigurno u vašoj vezi. Iskreno izvinjenje mora da uključi shvatanje da niste bili u pravu i priznavanje te iste činjenice partneru. Naravno, sve navedeno trebalo bi primenjivati i vaš partner.

I kada shvatite da su potrebne promene u vašoj komunikaciji, nemojte biti tvrdoglavi. Budite prvi koji će se promeniti. Vaši napori dovešće do promene kod oboje i možda će baš oni biti zaslužni za spašavanje vašeg odnosa.

Izvor: novosti