Kako da bebi pravilno isečete nokte

O noktićima treba brinuti od početka.

Noktići se moraju seći, foto: Depositphotos/ Author oksanka_2
Noktići se moraju seći, foto: Depositphotos/ Author oksanka_2
.

Noktići bebe jedni su od najčešćih bauka mladih roditelja. Bebe se često već rađaju s dugačkim noktima, a i kasnije nam se čini da naočigled rastu.

Ruke

Iako su mekani i krhki, bebe se lako mogu ogrebati po licu, pa se o noktićima treba brinuti od početka. Prvih nekoliko sedmica oni su toliko mekani da vrhove možete lagano oguliti vlastitim noktima i to je mnogo sigurnije od upuštanja u rezanje. Nakon nekoliko sedmica nokti će očvrsnuti i biće potrebno da počnete da ih režete. Najbolje je da to uradite specijalnim makazicima za tu namenu, koje imaju zaobljene vrhove.

Dobro je skraćivati nokte nakon kupanja, kada omekšaju ili kada beba zaspi, pa je mirna. Jagodice lagano pritisnite prema dole kako biste sprečili zarezivanje kožice ispod nokta. Dlan i prst pridržavajte jednom rukom, a nokat režite drugom.

Noge

Nokti na nogama, kao i kod odraslih, rastu mnogo sporije. Ipak, redovno proveravajte stanje noktiju na nogama kako ne bi došlo do urastanja i skraćujte ih po istom principu kao i na rukama.

Vrlo je važno da nokte ne sečete polukružno, nego vodoravno, jer može doći do urastanja ruba nokta u meso, a rezultat mogu biti crvenilo, oteklina, bol, a ponekad i infekcija. Ako primetite neki od tih simptoma, obratite se pedijatru. Ako slučajno malo porežete dete, što se događa, lagano pritisnite ranicu sterilnom gazom dok krvarenje ne prestane.

Izvor: novosti