Dom i porodica

Mame su srećnije i zadovoljnije kada deca idu ranije na spavanje

Brojna istraživanja dokazala su da raniji odlazak u krevet pozitivno utiču na dečiji razvoj i zdravlje, ali sad je dokazano da su i majke zadovoljnije ako deca legnu ranije.

07.12.2020. - 09:07h
Ranije u krevet
Ranije u krevetfoto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Za zdrav i srećan život dece potreban je i dobar san.

Naučnici su otkrili da su svake dve godine razgovarali sa decom i njihovim roditeljima prateći njihovo psihičko i fizičko zdravlje. Ustanovili su kako su dece koja su išla na spavanje pre pola devet uveče imala bolji i kvalitetniji život, i bila su zdravija.

Majke su zato imale više vremena za svoje aktivnosti, mogle su da se opuste uz čašu vina ili da provedu vremena sa ostalim ukućanima. Ako deca nisu navikla na raniji odlazak na spavanje, moglo bi biti teško da se naviknu na novi raspored.

Treba stvoriti rutinu i držati je se. Ako već imate rutinu koju smatrate zadovoljavajućom, ali ona počinje kasnije nego što biste želeli, pokušajte sa lakšom promenom.

Neka deca odu na spavanje 15 minuta ili pola sata ranije nego što je uobičajeno. Nakon nekoliko nedelja, rutina će biti usvojena, a tada ćete otkriti prave koristi od toga, kako za sebe, tako i za dete.

Izvor: novosti / miss7mama24.hr