NIJEDNA spavaća soba ne bi trebalo da izgleda OVAKO: Odraz lošeg ukusa, a loše je i za zdravlje!

Vodite računa o ovim detaljima! Predstavljamo vam 12 zlatnih pravila!

Ilustracija, foto: Depositphotos
Ilustracija, foto: Depositphotos
.

Da li ste znali da svaka osoba provede trećinu života, možda i više, u spavaćoj sobi?

To je i više nego dovoljan razlog da ona bude savršeno uređena i sa estetske, ali i sa strane zdravlja!

Ovih 12 stvari ne bi trebalo da budu ni u čijoj spavaćoj sobi:

1. Purpurna, crvena i bela boja

Boje imaju snažan uticaj na raspoloženje i ponašanje ljudi. Neutralne, mirne boje pomažu nam da se opustimo, pa je u spavaćoj sobi najbolje izabrati neku svetlu i mat nijansu. Među najboljima smatraju se nežno plava, nežno zelena, bledo žuta i srebrna. Najlošiji izbor je purpurna, crvena i bela boja.

2. Puno jastuka

Mali jastuci na krevetu deluju udobno, ali zapravo su problematični. Svake večeri morate da ih sklanjate, stavljate na gomilu, a ujutro da ih ponovo prebacujete na krevet. Za dobar san potreban vam je samo jedan jastuk. Lepo ga stavite na krevet i gotov posao.

3. Korpa sa vešom

Pre svega, kada vidite gomilu veša mozak taj prizor tretira kao zadatak koji bi trebalo što pre rešiti. To će uticati na vašu sposobnost da se opustite. Sve stvari treba da imaju svoje mesto.

4. Stari dušek

Dušeci imaju rok trajanja, koji iznosi od 8 do 10 godina. Ipak, mnogi i dalje spavaju na dušecima starim 30 ili 40 godina. Oni mogu izazvati probleme sa leđima, jutarnji umor, a pritom mogu biti i riznica grinja i prašine. Što je dušek stariji, ima sve više nepoželjnih "stanovnika".

5. Previše svetla lampa i luster na pogrešnom mestu

Jedna od najgorih mogućih ideja jeste luster iznad kreveta u spavaćoj sobi. Svetlo će sijatu pravo u oči i teško ćete se opustiti. Savršeno osvetljenje za spavaću sobu su dve lampe sa obe strane kreveta.

6. Televizor

Većina ljudi u spavaćoj sobi ima televizor zbog udobnosti - da bismo mogli pred spavanje da odgledamo film ili seriju, ugasimo TV i zaspimo. Međutim, ovaj uređaj ima negativan uticaj na kvalitet sna i ne bi ga trebalo gledati pred spavanje, te nema potrebe da ga stavljate u spavaću sobu.

7. Svetle zavese

One su najbolja opcija za dnevnu sobu, ali za spavaću treba birati tamnije zavese ili draperije koje potpuno prekrivaju prozore. One zapravo služe da vam svetlost u zoru ne bi remetila san, ili da biste mogli popodne fino da odremate.

8. Tepih-pravilo

Izaberite veliki tepih koji ćete postaviti ispod kreveta, tako da viri oko njega, pa kada ujutro ustanete da možete da stanete na tepih, umesto na hladan pod. Druga opcija su manje staze koje ćete staviti pored kreveta, ali ih nećete podvlačiti ispod njega, jer ne izgleda nimalo lepo.

9. Identičan dizajn

Kompleti nameštaja odavno su izašli iz mode i sada nisu ništa drugo do sinonim za loš ukus. Budite kreativni!

10. Nizak krevet

Što je krevet viši, i vi ćete se osećati bolje i imati više samopouzdanja. Uz to, niski kreveti nemaju prostor za odlaganje ispod, koji može mnogo da pomogne u uređenju čiste i uredne spavaće sobe.

11. Krevet bez naslona

Dizajneri enterijera kažu da je krevet bez naslona isto što i prozor bez okvira. Soba nekako izgleda nezavršeno.

12. Prekrivači do poda

Čine da soba izgleda manje i neuredno. Osim toga, kada dodiruju pod prekrivači se i brže prljaju.

Izvor: Stil