Luk, limun, banana, pirinač, čaj... Ove namirnice učiniće vaš dom besprekorno čistim!

Ako želite da smanjite korišćenje opasnih hemikalija u vašem domu, to možete da učinite na vrlo jednostavan način tako što ćete ih zameniti s prirodnim sredstvima za čišćenje koje sigurno imate u ostavi.

Potpuno prirodni sastojci učiniće da vaš dom blista!, foto: Depositphotos/artursfoto1
Potpuno prirodni sastojci učiniće da vaš dom blista!, foto: Depositphotos/artursfoto1
.

Iako pretpostavljamo da su kućna sredstva za čišćenje sigurna, većina univerzalnih proizvoda za čišćenje potencijalno je toksična i može da našteti našem zdravlju. Srećom, lako možete da ih zamenite sigurnijim, ekološki prihvatljivijim opcijama koje stvarno rade svoj posao.

Otkrijte koja to prirodna sredstva za čišćenje možete da "pozajmite" iz svog špajza.

1. Banane
Od banana možete da napravite zamku za voćne mušice. Stavite staru bananu i tečnost za sudove u teglu. Zatim razvijte list papira u oblik levka i zalepite ga trakom tako da održava strukturu, te ga dodajte u otvor tegle. Slatki miris banane privući će muve, a levak i sapun otežaće im povratak iz tegle.

2. Gazirana voda
Ovo popularno piće je izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje. Isprskajte ga preko ogledala u kupatilu, a zatim obrišite sunđerom. Takođe možete da je koristite i za čišćenje nakita, radne površine ili uklanjanje mrlja s odeće.

3. Pirinač
Ako imate boce ili vaze nepravilnog oblika koje je teško očistiti, pirinač može da posluži kao savršeno sredstvo za ribanje. Upotrebite sirov pirinač i malo sapunice da biste došli do područja koja teško mogu da se očiste. Sve što vam je potrebno jeste da stavite ovu smesu u vazu, koju ćete potom zarteti. 

4. Očišćen krompir
Kamin ćete najlakše očistiti ako u njemu izgori malo kora krompira. Neka se kore suše do 48 sati, jer vlažne kore nisu korisne za ovaj način čišćenja. Korice krompira rasporedite na lim za pečenje kako bi ostale ravne. Dok izgaraju istiskivaće ostatke izgorelog drveta iz vašeg dimnjaka.

5. Limun
Mešavina limunovog soka, kore i vode može da se koristi za čišćenje mikrotalasne pećnice. Stavite nepokrivenu posudu unutra i postavite je na visoku temperaturu na 3 minuta. Ostavite vrata neko vreme zatvorena kako para ne bi mogla da izađe. Na kraju, mikrotalasnu obrišite čistim ubrusom.

6. Grejp
Jedan veliki grejp i malo himalajske soli služi kao ekološki prihvatljiv alat zbog kojeg vaša kada može da izgleda kao nova. Presecite grejp na pola i pospite ga solju. Pokvasite kadu, pospite preostalu so po dnu i ribajte grejpom po kadi.

7. Kečap
Ukusan umak za krompiriće učiniće da vaše šerpe s bakrenim dnom sijaju. Nanesite malo kečapa na šerpe, ostavite da deluje neko vreme, a zatim obrišite i isperite. Isti postupak se može koristiti i za čišćenje nerđajućeg čelika.

8. Luk
Korišćenje luka je jednostavan način za čišćenje roštilja bez ikakvih hemikalija. Stavite prepolovljeni luk na viljušku za pečenje i trljajte ga o rešetku. Ovo će lako ukloniti prljavštinu i masnoću bez puno napora.

9. Čaj
Crni čaj može da se koristi za čišćenje i dodavanje sjaja podovima od tvrdog drveta. Sipajte malo čaja u kantu s vodom za čišćenje poda i pustite da se ohladi. Taninska kiselina u čaju pomoći će u čišćenju podova od tvrdog drveta, ali ne bi trebalo da ga koristite za brisanje podova od laminata, piše Bright Side.