Naučite svoje dete lepim manirima

Nikada nije suviše rano ili suviše kasno da naučite dete pravilnom ponašanju i lepim manirima.

.

Stvari koje Vam trebaju: Knjiga bontona

1. Postavite dobar primer. Nepošteno je očekivati ljubaznost deteta ako mu roditelji nisu ljubazni za sebe.

2. Naučite svoje dete manirima u fazama, kako se njegova shvatanja i sposobnosti razvijaju. Verovatno neće učiniti ništa dobro pitajući dve godine staro dete da prestane sa svojim žvakanjem otvorenih usta, on verovatno nema razumevanja i fizičke koordinacije da se povinuje. Ali, za 4 ili 5 godina, vaše dete treba da ima sposobnost da shvati razloge takvog pravila.

3. Početak korišćenja reči i fraza poput „Molim te", „Hvala"," Oprosti "," Žao mi je", i „Mogu li? " što je pre više kada ste u blizini deteta. Podstaknite vaše dete da uradi isto.

4. Vodite računa šta i kako pričate u blizini dece, oni oponašaju način govora odraslih.

5. Pitajte svoje dete za adresu odraslih sa određenim stepenom formalnosti - dakle, gospođa Lekić, gospođa Petrović, gospodin Savić - osim ako im odrasli ne kažu da to ne rade, nego da ih zovu po imenu.

6. Ponavljajte osnovna pravila ponašanja sa svojim detetom kad god je to potrebno. Oni bi trebalo da nauče kako da se rukuju, pokazuju poštovanje prema starijim ljudima, ponašaju se mirno na javnim mestima i izbegavaju da prekidaju druge ljude u razgovoru. Oni takođe treba da nauče da se ne igraju sa stvarima drugih ljudi, osim ako dobiju dozvolu da to učinite.

7. Izbegavajte ignorisanje lošeg ponašanja, ili čekanje da razgovarate o tome. Postavite pravilo čim ga vaše dete prekrši.

8. Razgovarajte ponovo o ponašanju nasamo, tako da možete da razgovarate o pravilima detaljnije i uverite se da vaše dete razume kako da se ponaša u budućnosti.

9. Pohvalite dete za dobro ponašanje.

Savet : Kada učite dete manirima ili ga ispravljate, pokušajte da nikada ne posramite dete u javnosti.

Izvor: onaportal