Da li vaše dete pati: 4 znaka da detetu nedostaje roditeljska pažnja

Deca neizostavno pokazuju nedostatak pažnje na sebi svojstvene načine. Proverite da li i vašem detetu nedostaje roditeljska pažnja.

Često je neposlušno, foto: Depositphotos
Često je neposlušno, foto: Depositphotos
.

Roditelji treba da prepoznaju znakove kod dece i da odreaguju na odgovarajući način ukoliko deci nedostaje pažnja.

Dete je često neposlušno. To možda ukazuje da se oseća ignorisanim. Vreme na podu će mu pokazati da ne treba da se ponaša neposlušno ili agresivno da bi bilo vidljivo u porodici. Dok ste sa detetom, shvatićete da vam je stalo do njega, a možda i otkrijete pravi uzrok takvog ponašanja.

Dete je često plačljivo ili je neprestano uz roditelje. To može ukazivati na njegovu nesigurnost. Svakodnevno, pola sasta nepodeljene pažnje uveriće dete da je voljeno i sigurno u okrilju svoje porodice i pomoći će mu da povrati samopouzdanje.

Dete često udara, viršti i pokazuje druge znakove besa. Kroz igre pretvaranja ili razgovor, ono će naučiti da postoje i adekvatniji načini izražavanja ljutnje.

Dete se teže snalazi u novim situtuacijama, npr. kada pođe u vrtić/školu, prelazak iz roditeljske u svoju sobu i sl. Proces odrastanja je ponekad zaista težak jer pred dete postavlja teške zadatke. Takvi izazovi mogu mu podstaći sumnju u sopstvene sposobnosti. Pomoć roditelja jedan na jedan omogući će detetu da se opusti i stekne potrebno samopouzdanje.

Izvor: Zelena učionica