Ovo nismo očekivali: 6 stvari koje jednostavno možete da očistite krompirom!

Iako se ne savetuje da krompir držite gde i ostale preparate za čišćenje kuće, on zapravo može da posluži i za to.

Da li ste znali za ove trikove?, foto: Depositphotos/beats1
Da li ste znali za ove trikove?, foto: Depositphotos/beats1
.

Evo nekoliko pametnih načina kako da ga iskoristite za čišćenje.

1. OČISTITE TIGANJ OD RĐE
Krompiri sadrže kiselinu koja deluje na otapanje rđe, pa možete da ga koristite u tu svrhu. Presecite krompir na pola, na njega stavite malo sode bikarbone ili praška za sudove i protrljajte po zahvaćenom području. Potrebno je samo naknadno isprati tiganj.

2. … ILI RĐAVE NOŽEVE
Kad već čistite predmete od rđe, možete to da učinite i s noževima, makazama, posudama i ostalim "alatima" u domaćinstvu.

3. OČISTITE SREBRO
Planirate da kuvate krompir za večeru? Ako je tako, nemojte da bacate vodu u kojoj ste ih skuvali. Svoj srebrni nakit ili ukrase možete da stavite u nju i ostavite da tako stoji sat vremena. Nakon toga potrebno ih je samo isprati i osušiti krpom.

4. OČISTITE NAOČARE
Ako nosite naočare verovatno se i vi stalno borite s nakupljanjem vlage na njima, zbog čega lošije kroz njih i vidite, a posebno kad nosite masku za lice. Čini se da se taj problem može rešiti kriškom krompira. Jednostavno pređite komadićem krompira po naočarima i obrišite maramicom.

5. OČISTITE OSTATKE OD RAZBIJENOG STAKLA
Razbili ste čašu? Velike delove možete da pokupite rukama, jedan po jedan. Ali šta s onim malim komadima koje je teško videti golim okom? Presecite krompir na pola i pritisnite na mesta gde bi staklo moglo još da se nalazi i ono će se "zalepiti" za krompir.

6. MANJE FLEKE
Krompir neće upiti 2 dcl vina koje ste prosuli na tepih, ali ako njime tapkate po mestu gde je vino proliveno ili koristite vodu od kuvanog krompira, to može da vam pomogne s malim flekama koje će u potpunosti ukloniti, piše ordinacija.hr.