Život nakon razvoda: Plač nije slabost; najteže je osloboditi se krivice...

Stručnjaci savetuju da nakon razvoda ili raskida dugogodišnje veze ne treba odmah da se uskače u novu vezu, već da je važno fokusiranje na sebe i izgradnju sopstvenog života u novim okolnostima.

Razvod, foto: Depositphotos/ryanking999
Razvod, foto: Depositphotos/ryanking999
.

Kada dođe do prekida veze ili razvoda vrlo je teško da se priviknete na nove navike u kojima ste sami. U tim trenucima važno je da ostanete na dobrom putu i da se fokusirate na sebe i svoj mentalni rast. Treba da ostanete hrabri.

Ove žene su podelile svoja iskustva nakon razvoda.

1. Život vam postaje lakši nakon razvoda

Da, postoje trenuci u kojima ste prestravljeni, mislite da za vas nema nade. Jedna blogerka podelila je svoje iskustvo nakon razvoda i kaže kako je od drugih čula da će ta tuga trajati večno, ali da ipak to nije tako. Ona kaže da je za nju sad život ispunjen radošću, nadom i velikom zahvalnošću. Napokon je mogla da bude svoja i da shvati šta zapravo želi od života. U osnovi, razvod je nova stranica i korak po korak postajete potpuno druga osoba. Izgubite se, da biste se pronašli. Sada je imala više vremena za hobije, opuštanje ili bavljenje drugim stvarima koje je čine srećnom.

2. Shvatate da vašoj deci život postaje bolji

Blogerka kaže da se pre razvoda neprestano brinula i pitala se hoće li njena deca biti dobro bez nje. Ali pokazalo se da su te brige neutemeljene. Sad je mogla da ih gleda kako samostalno rastu i jačaju.

Postali su puno hrabriji i preuzimaju odgovornost. Dogodila se "nova normalna" stvarnost, a oni su je uspešno prigrlili.

3. Shvatate da plač nije slabost

Druga žena podelila je svoju priču rekavši da je na Božić sa svojom decom ukrašavala jelku. I plakala je sa svom svojom decom. Zatim su se grupno zagrlili, razgovarali o svojim istinskim osećanjima i postavili nove tradicije.

Plač vas ne čini slabima. To je sasvim normalna stvar. Morate da prihvatite sebe, a to znači da morate da prihvatite svoje osećaje. Deca isto tako moraju da shvate da biti majka ne znači biti robot.

4. Krivicu možete da vidite kao najtežu stvar koje morate da se oslobodite

Ovoj blogerki najteže je bilo da prihvati činjenicu da život više neće biti isti i da sa svojim mužem neće zajedno ostariti. Ipak, teško je osloboditi se osećaja krivice.

Ona savetuje da prestanete da krivite sebe jer vam to usisava energiju. Žene su sposobne za sve i sve to mogu da podnesu. Samo pustite prošlost gde joj je i mesto.

5. Ponekad brak iz vaših snova baš i nije idealan

Još jedna žena priznala je da je nakon razvoda i određenog vremena koje je provela na terapiji shvatila da njen brak nije nešto što su ona i njen bivši suprug želeli. Oni su naime napravili plan da kupe kuću, venčaju se i imaju decu. Radila je samo ono što je trebalo da radi.

6. Ne bi trebalo da čekate bolja vremena

Čekanje i nadanje su sjajne stvari, ali nisu dovoljne. Nemojte da gubite dobar život, samo se rešite lošeg. Ova devojka savetuje da ne odgađate vreme, jer su upravo njoj bile potrebne dve godine nakon razvoda da počne nešto da radi. Sad žali što to nije učinila i ranije.

7. Uživajte u svom društvu

Uživanje u sopstvenom društvu je veoma važno. Da, teško je prilagoditi se novom životu nakon što dugo živite sa drugom osobom, ali uspećete.

Ova blogerka kaže da rešenje za nju nije bilo uskakanje u drugu vezu, već je počela da radi na sebi. Osećati se ugodno sa sobom velika je i pozitivna promena, prenosi Bright Side.

Izvor: superzena.b92.net