Uređenje kuće: TRI stvari koje kupujete premalene i jedna koju kupujete preveliku

Razmera je oblast u kojoj većina ljudi pravi greške prilikom uređenja životnog prostora. Potrebno je “iskusno” oko kako bi se prostorija pravilno izbalansirala odnosno da bi se postigao osećaj toplog doma u kojem sve izgleda onako kako treba. Ukoliko nemate iskusno oko, onda se pridržavajte sledeća četiri saveta.

Da li i vi pravite ove greške?, foto: Depositphotos/photographee.eu
Da li i vi pravite ove greške?, foto: Depositphotos/photographee.eu
.

Šta kupujete premaleno?

Proporcija uvek treba da vam bude prioritet kada se radi o sledeće tri stvari:

>> Tepih - Veliki tepih prilično je skup, ali je činjenica da, ukoliko želite da od vaše kuće ili stana napravite ugodan kutak, onda vam je potreban i “pošten” tepih. Na kraju, ne kupujete ga svaki dan. Za maksimalnu harmoniju, većini dnevnih boravaka potreban je tepih dimenzija 250×300 cm.

>> Umetnine - Nema ničeg lošeg u golim zidovima, ali ukoliko želite da ih ukrasite onda to radite da dobijete izbalansiran izgled. Opšte pravilo je da umetnina treba da zauzima pola zida ili tri četvrtine zida na kojem se nalazi, ali majstori uređenja prostora tvrde da je magični broj, zapravo, 0.57. Primera radi, ako imate prazan zid koji je širok tri metra, tu brojku pomnožite sa 0.57 i otkrićete da vaša umetnina treba da ima širinu od oko 1.70 metara. To znači da bi se odlično uklopila slika dimenzija 100×150 cm ili zbirka više ramova koji zauzimaju otprilike istu veličinu (uključujući i prostor između njih).

>> Osvetljenje - Stone lampe trebalo bi da budu dovoljno visoke da je njihovo dno u visini očiju kada sedite. Luster iznad stola (trpezarijskog ili u dnevnom boravku) trebalo bi da bude dovoljno veliki da izbalansira površinu ispod sebe – oko 30 cm manji od prečnika stola.

Šta kupujete preveliko?

Osim ako ne preferirate pretrpanu estetiku, ovo je oblast u kojoj veće nije uvek bolje:

>> Kauč - Oko vašeg nameštaja u dnevnom boravku trebalo bi da bude dovoljno slobodnog prostora za nesmetano hodanje. Mala prostorija zahteva mali kauč, bez obzira na to koliko žudite za onim većim. Preveliki kauč vas “tera” da ga gurate skroz do zida, što znači da ne možete da ostavite prostor za kretanje između nameštaja, a što samoj prostoriji daje osećaj prozračnosti i širine, piše minimagazin.info.