Pet razloga zbog kojih vam kuća izgleda neurednije nego što jeste!

Kako se bliže hladniji dani, sve ćemo više vremena provoditi u svojim domovima. Svakako, tamo gde želimo da se osećamo opušteno, sigurno i inspirativno. Međutim, ponekad slučajne greške u uređenju doma mogu učiniti da on izgleda neuredno i haotično.

Dovoljno je malo da sve deluje prozračno i uredno, foto: Depositphotos/AndreyPopov
Dovoljno je malo da sve deluje prozračno i uredno, foto: Depositphotos/AndreyPopov
.

Evo koje su to greške:

1. Otvoreni prostor za skladištenje

Mnogi od nas vole da izlože suvenire sa putovanja, crteže naših najmlađih, predmete koji smo sami izradili, sve knjige koje imamo i slično, ali ako ih je previše, efekat će biti sve samo ne privlačan. Činiće se kao da nam dom lični na skladište.

Zato na otvorene police smestite samo najdraže dekorativne predmete koji odgovaraju stilu doma, a sve ostalo spremite u korpe i ukrasne kutije. To se posebno odnosi na elektroniku, predmete koje ne koristite na dnevoj bazi i dečje igračke.

2. Korišćenje previše boja

Neutralne boje za zidove nisu za svačiji ukus, no ako preteramo s jarkima i životnim, naš dom može odavati utisak neurednosti i neukusa. Isto važi i za dodavanje previše dekorativnih jastuka, ćebadi i zavesa u jarkim bojama.

Zato dodajte elemente u neutralnim bojama, posebno one veće poput kauča ili tepiha, a što se tiče jarkih boja, zadržite se na 2-3 boje koje se skladno dopunjuju. Soba će u trenu izgledati prozračnije. "pročišćenije" i urednije.

3. Postavljanje nameštaja uz sam zid

U želji da što više iskoristimo, često u ne baš veliki prostor skloni smo da smeštamo nameštaj tik uz zid kako bismo dobili veći središnji/centralni prostor. Ali, upravo se zbog toga soba može činiti neurednijom nego što jeste.

Zato se preporučuje da se ormani, stolovi i drugi nameštaj odmaknu barem nekoliko centimetara od zida, a ako živite u vrlo malom prostoru, posegnite za višenamenskim komadima koje možete i lako skloniti. Osim toga, ako ormani ne budu tik do zida, lakše će "disati" i sprečićete stvaranje potencijalne buđi i paučine.

4. Previše dekoracija na stolu

Uvek je lepo videti zanimljiv središnji dekorativni predmet na stolu u kuhinji, trpezariji ili dnevnoj sobi, ali ako se pretera sa dodavanjem previše njih, učinak može biti potpuno suprotan. Činiće se kao da je sto neuredan, a ujedno će se nakupljati i više prašine na tim predmetima.

Umesto toga, bolje je ograničiti se na jedan do tri predmeta, i to one koji su ujedno i funkcionalni. Primera radi, na sto dnevne sobe možete staviti ukrasni poslužavnik na kojem ćete držati daljinske upravljače i mirisnu sveću koju redovno koristite. Na kuhinjski sto stavite korpu s voćem, a na stočić u hodniku kutiju ili korpu u kojoj ćete držati ključeve.

5. Slučajan razmeštaj slika i fotografija

Fotografije i slike na zidu smatraju se jednom od najboljih dekoracija. Ne samo da prostoru daju dozu topline nego i ujedinjuju uspomene, fotografije dragih ljudi i mesta, pa čak i slike koje smo možda sami naslikali. No, vrlo je važno kako ćemo ih razmestiti.

Preporučuje se da na svome zidu napravite tzv. zidnu galeriju (gallery wall) odnosno grupišete kombinaciju manjih i većih slika i fotografija s određenim razmakom među njima. Za još čistiji utisak, svi okviri mogu biti iste nijanse.

Vidite, nije teško, ne košta ništa, a prostor ćete osloboditi suvišnih sitnica zbog kojih deluje prenatrpano i neuredno.

Izvor: zadovoljna.hr