Tradicionalni elementi za uređenje doma na moderan način

Dizajn enterijera i eksterijera u današnjim uslovima velikih izuma i novih arhitektonskih rešenja doživljava neverovatan procvat. Vrhunski poznavaoci uređenja prostora – bilo doma ili kancelarije, razvijaju inovativne ideje za razlikovanje od svih do danas viđenih rešenja, i izazivanje velikog oduševljenja svakog ko poseti vanvremenski uređen prostor. Nižu se popularni materijali, modeli i dekorativni artikli za uređenje doma u skladu sa standardima mode i novim trendovima.

U prvi plan se ističu kvalitetni, trajni i estetski dopadljivi materijali, koji se jednostavno održavaju i daju prostoru dugoročan sjaj bez promene. Bez obzira da li se radi o podovima, zidovima, nameštaju ili dekoraciji, svaki od navedenih elemenata daje posebnu draž i notu autentičnosti kući, stanu, prodajnom objektu ili kancelariji. Upravo zbog toga, bitno je da svaki arhitektonski i dizajnerski osmišljen detalj bude nešto najbolje što ste do sada videli.

PR
Ilustracija, foto: Promo
Ilustracija, foto: Promo
.

Beton – dobro poznati materijal koji krasi svaki dom

Hrastov parket, foto: Promo
Hrastov parket, foto: Promo
.

Svi smo čuli za beton i njegova svojstva kao što su trajnost, čvrstoća, estetika i odlično „uklapanje“ sa drugim materijalima. Njegova svojstva u pogledu kvaliteta su nenadmašna, i daju oslonac svakom koraku – na ulici ispod asfalta ili prelaskom mostova, u dvorištu na stazama, na prostoru terase, stepenicama, sportskim igralištima i zaista neverovatno velikom broju mesta. Beton je važan građevinski element, čiji je osnovni sastojak cement, koji sa kombinovanjem uz vodu, aditive i kontinuirano mešanje dobija izrazitu čvrstoću i stabilnost. U zavisnosti od podloge na koju se postavlja, beton može imati veću ili manju gustinu, čvrstoću, debljinu i druga svojstva. Oblikuje se na „licu mesta“, od strane majstora koji stvaraju prava umetnička dela od betona.

Beton ima višestruku namenu u gradnji ali i dekoraciji dvorišta i drugih spoljašnjih površina.

Postoje različite vrste betonskih konstrukcija, koje su namenjene za: puteve, mostove, grede i panele, ali i vaša dvorišta. Predstavlja sigurnu podlogu za mnoge druge materijale, što rezultira velikom primenom i ugradnjom na mnoga mesta. Ono što je vrlo popularno, jeste kreiranje unikatne betonske staze u svom dvorištu. Za razliku od tradicionalnog, ravnog i jednobojnog betona, danas je veoma popularan štampani beton. Radi se o istom sastavu materijala, na koji se postavlja kalup sa željenim šarama – linijama, kružnim i pravouglim oblicima, i velikom broju drugih dizajnerskih mogućnosti. Dekoriše vaše dvorište, ulaz kuće ali i terasu. Vrlo je trajan, snažan i estetski se uklapa savršeno uz baštenski nameštaj, gelendere, ograde i stolariju. Tradicija postavljanja betona svuda oko nas kreirala je upravo ove nove mogućnosti za uređenja spoljašnjosti doma.

Parket – neka vaš dom odiše kvalitetom, elegancijom i stilom

Zidna rasveta, foto: Promo
Zidna rasveta, foto: Promo
.

Podovi su bitan deo uređenja prostora, kako privatnog tako i poslovnog. Ako posmatramo u ovom trenutku uređenje doma, čak i najnovija arhitektonska rešenja i predlozi dizajnera enterijera, neće izuzeti parket kao izbor na prvom mestu. Drvo je prirodni materijal koji je dobrodošao u svaki dom. Parket je namenjen svakoj prostoriji u domu sem kupatila, i karakterističan je po ravnom ili kosom slaganju drvenih letvica, koje uz sjajni premaz dobijaju moderan stil i eleganciju. Ostavlja utisak pedantnosti, vrhunskog kvaliteta i daje porodicama toplinu. Parket je pod koji prosto ne izaziva potrebu prekrivanja velikim tepisima, naprotiv. Predstavlja toplo mesto za igru dece, a uz nameštaj svakog stila – rustičnog, etno ili modernog, „slaže“ se besprekorno.

Parket je vrsta poda koji neosetno prati svaki vaš korak bez tragova, i „živi“ svoju višedecenijsku priču u velikom broju domova.

Pod koji se može birati u više boja i nijansi drveta, karakteriše i mogućnost izbora gotovog proizvoda, bez potrebe za hoblovanjem i premazivanjem, što je izum novijeg datuma i štedi vreme. Pored toga, može se birati i debljina parketa, kao i druge dimenzije pojedinačne letvice, sa i bez ivica. Parket se razlikuje i prema površinskog obradi – može biti ručno hoblovan, brušen, četkan ili kreiran drugom metodom. Takođe, razlikuju se i tehnike ugradnje u zavisnosti od prostorije – plivajući ili uz lepak sa donje strane. Svaki odabir može biti vaša ispunjena želja, jer parket karakteriše veliki broj različitih modela, po meri svakog kupca. Parket dozvoljava domu da „diše“ u prirodnim bojama drveta koje nisu napadne i omogućavaju brzo i jednostavno čišćenje.

Rasveta – osveženje koje domu daje funkcionalnost i dekoraciju

.

Da li postoji i jedna kuća ili stan da nije osvežena nekom savremenom rasvetom? Naravno da ne, slažemo se u potpunosti i dajemo činjenicu da je čak LED rasveta, kao posebna inovativna vrsta, prisutna u najvećem broju domova. Način da unesete svežinu u svaku prostoriju u domu, dobijete dodatnu svetlost gde god da vam je potrebno i ujedno fenomenalno dekorišete vaš prostor, omogućava jedino kvalitetna rasveta. Klasični lusteri, plafonjere i lampe su i dalje prisutne, ali čak i pored njih sve više korisnika odluči se za varijanu LED sijalica. Biraju se nijanse sijalica žute ili bele boje, oblici, načini uključivanja sa i bez senzora, upravljača i prekidača, i što je možda najvažnije – štedi se električna energija, a samim tim i vaš novac.

Rasveta je neizostavna na modernim stepenicama, plafonima, šankovima, kuhinjama i mestima u domu kojima nedostaje svetlosti, i na jednostavan način spaja lepo i korisno.

Iako se nekada koristila isključivo u svrhu osvetljenja prostorije, današnja rasveta pored funkionalnog, ima i dekorativni karakter. U ovom pogledu, najveću ulogu ima jednobojna ili šarena LED rasveta, sa fiksiranjem ili naizmeničnim smenjivanjem boja. Ulepšava nameštaj – postavlja se na otvorene i zastakljene police, zatim ispod gornjih kuhinjskih elemenata i na šankove, oko kozmetičkih ogledala i stočića, ispod naslona garnitura i generalno, gde god ste vi ili dizajner vašeg prostora zamislili. Velika fleksibilnost i jednostavno stavljanje daje da LED rasveta bude postavljena na mnoga manje dostupna mesta – u unutrašnjost plafona, ispod stepenica, oko ulaznih i sobnih vrata, televizora i slično. Kao fleksibilna traka koja se jednostavno lepi na površinu, LED rasveta je genijalan izum za brzo dekorisanje doma.

Uređenje životnog prostora odluka je koja treba da se zasniva na detaljnom planu, angažovanju stručnjaka i izboru kvalitetnih materijala. Ono što je, sigurni smo beton, parket i rasveta imaju zajedničko jeste velika funkcionalnost, praktičnost i savršena estetika. Kako bi vaš prostor bio dom iz snova, ovi elementi su nezaobilazni. Učiniće da zaista sija novim sjajem, privuče svaki pogled i dugoročno krasiti vaš dom, bez potrebe za renoviranjem i izmenama, jer će uvek biti u trendu.