Kako se bezbedno peru i suše vuneni džemperi.... Ako ipak promene oblik, ima načina da ih spasete

Održavanju džempera treba posvetiti vreme i pažnju da bi što duže trajali, odnosno da ne bi izgubili oblik, mekoću i lepotu. Pravila održavanja treba poštovati, kao i za sve druge tkanine, što je važno naročito kada imate skupe i vredne komade odeće.

Vodite računa kako ih perete, foto: Depositphotos/ rossella71
Vodite računa kako ih perete, foto: Depositphotos/ rossella71
.

Pravilno održavanje džempera podrazumeva da ih ne bacate i zgužvane ostavite u ormaru. Nakon nošenja, džempere treba protresti i složiti, nikako ih ne treba stavljati na vešalicu da se ne bi deformisali i "izvukli". Nakon nekoliko pranja na džemperima se često pojave ućebane kuglice koje treba odstraniti, najbolje pažljivo makazama a ne čupanjem (čupanje oštećuje tkaninu). Isti efekat se postiže i korišćenjem šišača tih kuglica ili upotrebom običnog brusnog papira. Džempere treba čuvati na suvom, hladnom i prozračnom mestu. Oni su omiljena hrana moljcima te je zato poželjno da se u orman stavi lavanda ili neko drugo sredstvo protiv moljaca.

Džempere bi trebalo prati posle oko šest nošenja. Pri pranju džempera treba voditi računa da se koriste deterdženti namenjeni pranju osetljivih materijala i voda treba da bude skoro hladna. Pre pranja džempera dobro pročitajte deklaraciju na njemu i preporuke proizvođača o održavanju proizvoda. U suprotnom džemper može izgubiti oblik ili se skupiti ili će, jednostavno postati neupotrebljiv. Pre pranja džempere okrenite na unutrašnju stranu.

U kućnoj varijanti, ručno ili u veš mašini, možete prati džempere od vune, akrila, pamuka, pa čak i kašmira. Jedino odeću na kojoj piše "Dry clean only" trebate nositi na suvo hemijsko čišćenje.

Bez obzira na način pranja džempera, obavezno je da pre pranja odstranite fleke ukoliko ih ima na njemu. Uvek koristite neki blagi i tečni deterdžent za pranje osetljivih tkanina. Nakon pranja stavite džemper u peškir, umotajte ga u peškir i blago protrljajte. Peškir će upiti vlagu iz džempera. Džemper najpre prosušite na ravnoj podlozi pa kada se malo prosuši možete ga položiti na sušilicu, odnosno treba da se prirodno suši na vazduhu. Nikako ga ne sušite direktno na suncu ili blizu direktnog izvora toplote.

Ukoliko neka vunena odeća treba da se pegla, podesite temperaturu na podeok na pegli označen sa vuna a odeću okrenite na naličje.

Odeća i od drugih materijala treba pažljivo da se održava. Neki od tih materijala imaju sledeće karakteristike

Pamuk se, kao i vuna, skuplja na veoma visokoj temperaturi, a ukoliko je obojena garderoba u pitanju, prvi put se mora prati odvojeno od ostalih artikala. Boja se lako skida. To je fleksibilan materijal koji treba da se pažljivo pegla, mada se lako gužva. Veoma je izdržljiv pa se može dugo koristiti.

Lan se mora uvek ručno prati. Treba izbegavati pranje na visokim temperaturama. Lan je prijatan materijal, naročito na visokim temperaturama. Otporan je na prljavštinu. Najveća mana mu je što se odeća od ovog materijala lako gužva a teško se pegla.

Svila ne sme da se pere na visokim temperaturama. Ukoliko se pojave fleke na ovom materijalu, treba ih čistiti samo proverenim sredstvima. Peglanje svilene odeće treba da se radi na niskim temperaturama. Ovaj materijal je veoma prijatan, lagan i zadržava kvalitet boje, ali traži poseban tretman u održavanju.

Pri pranju džempera od acetata, veštačke svile i viskoze možete koristiti veš mašinu ali bez centrifuge. Ovo su jako prijatni materijali koji zadržavaju kvalitet boje. Odeću od ovih materijala ne bi trebalo da koriste pušači pošto su veoma zapaljivi.

Poliester, najlon i likra su osetljivi na toplotu i zato treba da se peru i peglaju na niskoj temperaturi. Ne gužvaju se mnogo i zadržavaju kvalitet boje.

Pranje džempera u mašini za veš

Najbolje je da izbegavate pranje džempera u veš mašini. U mašini možete prati samo džempere od akrila i veštačkih vlakana. Preporučuje se da se koriste mrežice ili vreće ili bar jastučnice za pranje osetljivog veša da džemperi ne bi izgubili oblik. Koristite deterdžent za džempere i podesite pranje na najnižu temperaturu. Podesite mašinu na manji broj obrtaja i obavezno isključite centrifugu. Za džempere nemojte koristiti mašinu za sušenje. Nakon pranja nemojte džemper obesiti na konopac ili mrežu za sušenje.

Ručno pranje džempera

Ipak je najsigurniji način pranja džempera – ručno pranje. Pri tome morate voditi računa da ne koristite previše deterdženta, jer ćete u suprotnom morati da ga dugo ispirate. Kao i pri pranju svakog drugog veša, ako se dobro ne ispere deterdžent, može izazvati alergijsku reakciju kože. Pranje treba obaviti u mlakoj vodi i bez trljanja džempera. Pri pranju i ispiranju džempera preporučuje se samo blago gužvanje. Nakon ispiranja, džemper umotajte u peškir tako što ćete ga urolati. Stisnite ga da ocedite, ali ne uvrćite. Mokar džemper možete ravno položiti, između dva suva peškira, umotavati i tako cediti. Ne perite više džempera odjednom i ne mešajte boje.

Ako džemper ipak izgubi oblik, pokušajte da ga osposobite na sledeći način:

Potopite džemper u hladnu vodu i dodajte 2 kašike bejbi šampona. Blago ga izgužvajte i ostavite potpoljenog pola sata. Zatim džemper operite ali bez trljanja, uvrtanja i ceđenja rukama. Izvadite ga iz vode bez ispiranja. Blago pritiskajući, iscedite iz njega vodu pa ga stavite na debeli peškir i na gustu žicu za sušenje. Izbacite iz džempera višak vode tako što ćete ga urolati na peškir, pa ga zatim položite na čvrstu podloga tako da izravnate rukave, kragnu, dugmad, leđa, pojas. Ostavite da se tako suši 24 sata, uz izbegavanje direktnog izloženja suncu. Okrenite ga na novi suvi peškir, takođe poravnajte, pa ostavite da se suši još 24 sata. Kada bude suv složite ga – nikada ne vešajte na vešalicu, jer se vlakna na naramenicama mogu razvući.

Izvor: stil /Daliznaš