Dom i porodica

Kada i zašto se bebama menja boja očiju

Pročitajte sve što treba da znate o tome zašto i kada se pojavljuje prava boja bebinih očiju...

28.09.2020. - 08:10h
Po rođenju bebe imaju plavkaste okice
Po rođenju bebe imaju plavkaste okicefoto: Depositphotos/Denisfilm

Većina beba kada se rode imaju plavu boju očiju, ali nešto kasnije poprime svoju ličnu boju koja će ih pratiti ceo život.

Velika je šansa da će dete naslediti boju koju imaju oba roditelja, ali nije pravilo.

Pigment od kojeg zavisi boja očiju

"Kada se bebe rode, posebno one svetle puti, imaju svetlu boju očiju zbog jako malo melanina u očima. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. "Količina melanina u šarenici, obojenom delu oka, određuje koju boju očiju će osoba imati", objašnjava dečji oftalmolog Daglas Fredrik.

Genetika određuje koliko melanina ili pigmenta će osoba imati u svom telu. DNK koji beba prima od roditelja određuje hoće li imati smeđe, plave, zelene ili druge boje. Dete može da se rodi s plavim očima jer oči ponekad ne proizvode puno ili uopšte ne proizvode melanin dok je beba u materici. Međutim, nakon rođenja svetlo podstiče proizvodnju melanina, zbog čega vremenom boja može da se promeni.

"Boja pigmenta ne uzrokuje promenu. Ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđi pigment u oku", naglašava oftalmolog, dodajući kako je jedini pigment koji imamo u očima smeđi, a količina tog pigmenta određuje hoće li nečije oči biti svetlije ili tamnije.

Jedan roditelj sa smeđim očima plus drugi roditelj sa smeđim očima trebalo bi da imaju bebu sa smeđim očima, zar ne? Da, ali ne uvek. Postoje višestruki geni u našem telu koji doprinose boji očiju. Čak i ako oba roditelja ima smeđu boju očiju, moguće je da beba na kraju ima plave oči ako roditelji imaju gene za plave oči negde u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji se može preneti kroz niz generacija kao recesivan.

Niko ne može da zna koju boju očiju će imati dete kad odraste

"Bebina boja očiju ne zavisi samo od boje očiju mame i tate, već i od boje očiju svojih baka i deka", naglašava oftalmolog.

Stoga, ako vi i vaš partner imate smeđe oči, a vaša beba ima zelene, moguće je da je nasledio od bake ili deke.

"Čak i ako ste proverili tablice ili kalkulatore o boji očiju vaše nerođene bebe, nemojte misliti da su sva predviđanja čvrsto određena.

"Niko, uključujući i lekara, ne može da predvidi koju boju očiju će imati dete kada poraste", objašnjava oftalmolog, te dodaje:

"Sve je stvar genetike, ničeg više. Ali, treba zapamtiti da ako je beba rođena sa smeđim očima, to znači da već ima količinu melanina određenu genetskim kodom, odnosno, detetova boja očiju se više neće menjati".

Trajna boja očiju do godinu dana

Stručnjaci kažu da najveća promena sledi najverovatnije u periodu od šestog do devetog meseca života. Tokom nekoliko nedelja ili meseci, možetei primetiti kako bebina boja očiju postaje tamnija.

"Promena je toliko postepena da možda nećete ni primetiti sve dok se jednog dana vaše dete ne probudi s drugačijom bojom očiju", objašnjava oftalmolog.

Do 12. meseca, većina beba ima svoju trajnu boju očiju iako dr Fredrik govori kako se kod neke dece boja očiju može menjati sve do šeste godine. Ipak, takvi slučajevi su retki i promena se ne događa preko noći.

U svakom slučaju, bebina boja očiju promeniće se bez ikakvog uticaja na vid ili neke druge probleme s očima. Ali, ako se boja očiju promeni kod samo jednog oka ili ako primitite da su bebine oči mutne, svakako posetite pedijatra ili dečjeg oftalmologa.

Izvor: Miss7.mama.24.sata.hr