Dom i porodica

Za pidžamu ne koristite omekšivač, farmerke ne perite često... Verujte, ima razloga!

Farmerke nosimo gotovo svakodnevno, ali ne treba ih prati toliko često koliko mislimo.

26.09.2020. - 09:21h
Farmerke
Farmerkefoto: Depositphotos/IgorVetushko

Možda mislite da je pranje odeće jednostavan zadatak, ali stručnjaci se ne bi složili sa vama. Uputstva za pranje svakog odevnog predmeta mogu se razlikovati - na primer, jeste li znali da ne bi trebalo da koristite omekšivač prilikom pranja pidžame? Još jedna stvar koja zahteva vrlo specifičnu negu su farmerke, a prema rečima stručnjaka, ako ih ne perete kako treba, mogli biste da ih uništite.

To je zato što prečesto pranje farmerki može da uzrokuje njihovo bleđenje, kako objašnjavaju stručnjaci.

- Kao opšte pravilo: Što manje perete farmerke, to bolje. Za razliku od druge odeće, vaše farmerke ne treba da provode toliko vremena u mašini za veš. Često pranje farmerki može da promeni njihov oblik i boju. Savetuje se da ih stavite na hladno pranje jednom mesečno i da tako održavate čistoću i svežinu.

Međutim, vredi istaći da stavljanje na potpuno pranje možda neće uvek biti potrebno. Ako nosite farmerke aktivno nekoliko dana, biće potrebno da ih češće perete kako bi bile čiste. Međutim, ako se nose danima sa vrlo niskim nivoom aktivnosti, možete ih duže održavati i vlažnom krpom odstraniti mrlje koje se pojave između pranja i ostaviti da se osuše na vazduhu.

Da biste sprečili skupljanje ili bleđenje, odlučite se za nežno pranje, upotrebite hladnu vodu i deterdžent za negu boja, posebno onaj za tamnu odeću ako su vam farmerke plave ili crne.

Farmerke takođe okrenite naopako - to štiti vlakna sa spoljne strane farmerki od trenja i direktnog izlaganja deterdžentima, što pomaže u sprečavanju bleđenja.

Izvor: magazin.novosti