10 DOMAĆINSKIH SAVETA ZA ČIŠĆENJE KUĆE: Ovi trikovi uklanjaju prljavštinu za par sekundi!

Dobro nam je poznato da su proizvodi koji su namenjeni za čišćenje kuće obično više štetni nego korisni, ali je gotovo nemoguće da ih se u potpunosti oslobodimo. Zato uvek možemo da se poslužimo odličnim idejama i trikovima za čišćenje pomoću kojih ćemo imati blistav dom, a nećemo mnogo naškoditi spostvenom zdravlju. Evo koje su!

Očistite prljavštinu očas posla!, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Očistite prljavštinu očas posla!, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
.

Pločice u kupatilu

Potrebni sastojci:
- ¼ šolje vodonik peroksida
- 1 kašika tečnog sapuna
- ½ šolje vode

Pomešajte sve sastojke i sunđerom smesu nanesite na pločice kako biste očistili prljavštinu. Ostavite preparat da deluje desetak minuta, a potom isperite vodom.

Dugmad na šporetu

Potrebni sastojci:
- Štapići za uši
- Stara četkica za zube
- Par kapi 10% rastvora amonijaka

Potopite štapiće za uši u rastvor i njima očistite svu dugmad, a potom četkicom za zube i vodom odstranite amonijak. Zapamtite da uvek koristite rukavice kako biste zaštitili kožu na rukama.

Filteri kuhinjskog aspiratora

Potrebni sastojci:
- ½ šolje sode bikarbone
- ½ šolje amonijaka

Sipajte vodu u veliki sud i polako dadajte sodu bikarbonu kašikom. Stavite filter u vodu. Masnoća i ostala nečistoća odmah će početi da se skidaju. Ako se prljavština ne skine sa filtera u potpunosti, pomešajte ½ šolje amonijaka i ½ šolje vode. Pre nego što počnete da čistite amonijakom, otvorite prozore kako ne biste udisali isti.

Dušeci

Potrebni sastojci:
- 235ml 3% rastvora vodonik peroksida
- 3 kašike sode bikarbone
- Kap tečnog sapuna

Napravite mešavinu neposredno pre čišćenja kako bi bila efikasnija. Rastvor sipajte u flašu sa prskalicom i nanesite je na fleke. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, a ostatke sode bikarbone pokupite pomoću usisivača.

Rerna

Potrebni sastojci:
- Amonijak

Sipajte amonijak u mali sud, pa ga stavite u rernu da odstoji preko noći. Ostavite bar jedan prozor otvoren. Ne bi trebalo da se oseća miris iz rerne, ali uvek vodite računa da, kada koristite amonijak, u prostoriji bude otvoren prozor, a vaše ruke zaštićene.

Aparat za brzo grejanje vode

Potrebni sastojci:
- Sirće

Napunite aparat jednakom količinom vode i sirćeta i ostavite da provri. Potom još jednom očistite aparat.

Sudovi

Potrebni sastojci:
- Suv senf
- Soda bikarbona

Pomešajte 1/3 sode bikarbone i 2/3 suvog senfa i sa tom smesom operite sudove.

WC šolja

Potrebni sastojci:
- Sirće

Za čišćenje wc šolje najbolje je da upotrebite čisto sirće, koje ne samo da će odstraniti prljavštinu, već će i dezinfikovati šolju.

Kauči presvučeni štofom ili mikrofiberom

Potrebni sastojci:
- Sunđer
- Izopropil alkohol
- Četka
- Soda bikarbona

Sipajte izopropil alkohol na sunđer i sa njim trpljajte fleke. Četkom pokupite dlake sa kauča. Ako se iz kauča oseća neprijatan miris, stavite malo sode bikarbone, ostavite da odstoji, a potom usisajte.

Frižider

Potrebni sastojci:
- Soda bikarbona

Rastvorite dve kašike sode bikarbone u 1 litar vode i dobro očistite unutrašnjost frižidera, a potom obrišite čistom krpom.

Izvor: crnobelo.rs