Dom i porodica

Nije dobro da beba spava sa roditeljima u krevetu: Lekari upozoravaju

Zašto je bolje da beba spava u krevecu, kada je vreme da je naviknete i na koji način to da uradite stručnjaci savetuju.

04.09.2020. - 09:18h
Samo budna sa mamom i tatom u krevetu
Samo budna sa mamom i tatom u krevetufoto: Depositphotos/ vadimphoto1@gmail.com

Američka akademija pedijatara ističe da beba nikada ne treba da spava sa roditeljima u krevetu zbog povećanog rizika od gušenja, sindroma iznenadne smrti deteta i drugih opasnih situacija. Nekada jastuk, prekrivač ili bilo šta drugo u blizini može dovesti do gušenja i opasnosti za bebu.

Ipak, bez obzira na upozorenja, postoji veliki broj roditelja koji spavaju sa detetom.

Postoje načini na koje možete prestati sa tim i početi bebu da navikavate da spava u krevecu.

Kada je vreme da prestanete da spavate sa bebom?

Američka akademija pedijatara je protiv zajedničkog spavanja uvek, a naročito sa bebama mlađim od četiri meseca. Oni predlažu da beba spava u istoj prostoriji sa roditeljima, ali u krevecu, barem prvih šest meseci, a najbolje bi bilo tokom cele prve godine.

Prelazak iz roditeljskog kreveta u krevetac može biti nezgodan u bilo kom uzrastu. Imajte na umu da se neke najveće razvojne promene dešavaju u periodu između devetog i dvanaestog meseca, a one pomažu bebi da postane samostalnija i da stvara bolju komunikaciju sa vama. Dok se ne navikne na te svoje nove 'moći', beba može biti nervoznija, čak i noću.

Neki roditelji čekaju da taj period dođe, pa onda da pređu u krevetac. Drugi pak misle da je bolje ranije da naviknu bebu.

Saveti za lakše privikavanje

Odaberite sopstveni pristup

Postoji mnogo dobrih načina, a vi morate da pronađete onaj koji odgovara vašoj porodici i bebinom temperamentu. Neke bebe se lakše naviknu kada roditelj sedi pored, sigurnije su. Drugima je lakše kada ih ostave same. O ovome možete porazgovarati sa pedijatrom ukoliko ni sami niste sigurni.

Upornost je ključna.

Kada odaberte način koji vama najviše odgovara, držite se toga. U najvećem broju slučajeva, navikavanje traje do 3 nedelje. Vrlo je verovatno da će beba na početku protestovati, što je sasvim normalno. Budite uporni.

Isplanirajte ovo kao veliki projekat.

I vi i vaš partner morate biti na istoj strani, naročito kada se beba budi u sred noći. Morate pružati podršku jedno drugom. Setite se da je ovo samo jedan od koraka u ohrabrivanju bebe da bude samostalnija.

Izvor: magazin.novosti