Dom i porodica

Roditelji na vrata kuće prikovali daske, decu držali mesecima zatvorenu zbog korona virusa

Sud u Švedskoj oduzeo je roditeljima troje dece jer su ih mesecima držali izolovanim zbog straha od koronavirusa, piše Thelocal.se.

03.09.2020. - 13:00h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Depositphotos/yobro10

Roditelji deci nisu dopustili da izlaze napolje, a na vrata kuće su prikovali drvene daske, decu su zatvorili u njihove sobe, gde su im donosili hranu.

Deci starosti od 10 do 17 godina roditelji u periodu od marta do jula nisu dopustili da izlaze van iz svog doma u gradu Jonkopingu.

Sud je stoga odlučio da decu izdvoji iz porodice koja potiče iz druge zemlje.

Prema dostupnim informacijama, roditelji ne pričaju dobro švedski, a zemlja iz koje dolaze je imala mnogo strože restriktivne mere.

Roditelji na sudu rekli da su se plašili korona virusa

Roditelji su sudu rekli da su se plašili korona virusa te da nisu imali nameru da naude ili zanemare decu.

Porekli su da su deca bila prisilno zatvorena te su rekli da su mogla izaći napolje i družiti se s prijateljima ako su želeli. Dodali su da su im omogućili nastavak školovanja od kuće.

Sud je rekao kako nema razloga da ne veruje najstarijem detetu koje je ispričalo kako su na vrata prikovali daske te da su im roditelji zabranili da idu van ili u školu.

U presudi takođe stoji da su roditelji već odranije poznati socijalnim službama te da su u više navrata socijalne službe ispitivale situaciju u toj porodici.

“Istraga je pokazala kako je izolacija negativno uticala na decu te da je postojao značajan rizik da bi mogla naštetiti njihovom zdravlju ili razvoju. Nezavisno do razloga za izolaciju, potrebe dece nisu uzete u obzir”, stoji u presudi.

Podsetimo, za razliku od većine zemalja Švedska nije preduzela stroge restriktivne mere već je svoje napore u suzbijanju korona virusa temeljila na pozivanju ljudi da slede preporuke o održavanju fizičke udaljenosti, radu od kuće i ličnoj higijeni.

Osim toga, u Švedskoj nije dozvoljeno obrazovanje od kuće te je do sada već nekoliko roditelja upozoreno da će biti kažnjeni ako nastave decu školovati od kuće ako nisu bolesna.

Izvor: b92.net