Istraživanja pokazuju kako i gde se očevi skrivaju od obaveza

Tate se često ušunjaju u kupatilo, skrivajući se od ostatka porodice. Nasuprot tome, mame žele da što više vremena provedu sa svojom decom i neretko se dešava da u toj trci zaborave na sebe, jer ih grize savest da ne zapostave decu.

Kupatilo je njegovo sigurno mesto, foto: Depositphotos/monkeybusiness
Kupatilo je njegovo sigurno mesto, foto: Depositphotos/monkeybusiness
.

Iako su mame te koje bebu donesu na svet i koje joj u prvim danima najviše posvećuju pažnju, istraživanja su pokazala da su tate u današnje vreme više nego ikada uključene u odgajanje i vaspitavanje dece. Roditeljstvo je veoma ozbiljna stvar i oba roditelja bi podjednako trebala da učesvuju. Današnji muškarci su ulogu roditelja odgovorno shvatili, čak tri puta više vremena provode sa decom nego što su to radile tate pre dve generacije.

Da li je ista uloga mame i tate u praksi?

Mame su u praksi više posvećene deci, često ih grize savest da ne dođu u situaciju da svoje dete zbog nečega zapostave, pa zbog toga nerado izdvoje vreme za sebe. Bilo da je u pitanju odlazak kod frizera, u šoping, na trening, mame biraju opciju da se svih tih zadovoljstava odreknu i ostanu sa decom, dok se tate na lukav način izvuku. Prema istraživanju iz 2018. godine muškarci su poprilično dobri u izdvajanju vremena za sebe. Dok mame žure da skuvaju ručak, pripreme dete za školu ili vrtić, tate ukoliko su kod kuće to vreme obično provedu u kupatilu, izbegavajući obaveze.

Pebl Grej je sproveo istraživanje u kome je učestvovalo 1000 muškaraca. Rezultati su pokazali da 45 odsto muškaraca smatra da nema dovoljno vremena za sebe, dok četvrtina muškaraca smatra da ih njihove lepše polovine ne razumeju jer im je život prepun stresa. Ostali procenat muškaraca je izjavilo da ne zna na koje bi drugo mesto pobegli kako bi se restartovali i nosili sa problemima, ističu da je kupatilo njihovo "sigurno mesto".

Razlozi zbog kojih muškarci "beže" u kupatilo

Većina muškaraca pobegne u kupatilo iz mnogobrojnih razloga. Svi ti razlozi svedu se na izbegavanje odgovornosti prema porodici. Poslove koje tate

izbegavaju najčešće padnu na teret njihovih lepših polovina. Najčešći razlozi zbog kojih muškarci toliko vremena provode u toaletu su:

- kako bi izbegli nesporazume i zamerke koje im upućuje njihova supruga,

- kako bi izbegli kućne poslove i znatiželjnu decu koja bi da se igraju,

- i naravno kako bi na miru pročitali novine i koristili mobilni telefon.

Pebl Grej kao zaključak svog istraživanja navodi da bi svi trebalo da pronađemo vremena za sebe, kako bismo prikupili snagu za dalje i potpuno se resetovali.

Izvor: yumama.com