Dom i porodica

Tek oprani i osušeni, a oni i dalje smrde: Evo nekoliko trikova da peškiri ponovo postanu mirišljavi

Oprali ste peškire a oni i dalje imaju neprijatan miris.

29.08.2020. - 10:00h
Divno mirušu
Divno mirušu foto: Depositphotos/Tinatin1

Čini se da je ovaj problem češći nego što mislite. Ako su vaši peškiri ođednom postali grubi i neprijatno mirišu, sledite ove smernice i vratite im pravi miris.

Sirće

Pre pranja sipajte jednu do dve šolje sirćeta direktno u bubanj ili ga sipajte u deo za omekšivač. Osim što će omekšati peškire i ukloniti neugodan miris, sirće je prirodno i jeftino.

Soda bikarbona

Pola šolje sode bikarbone pospite po peškirima u bubnju pre njihovog pranja. Pričekajte pola sata ili, ako imate vremena, ostavite ih tako celu noć, pa ih operite. Bez brige, soda bikarbona neće oštetiti peškire.

Očistite veš mašinu

Iako ona izgleda čisto, moguće je da je vaša mašina prljava. Prvi znak za to je neugodan miris koji se širi iz nje. Stručnjaci savetuju da je očistite jednom mesečno, a najlakše ćete to učiniti tako što ćete u deo za prašak za veš sipati sirće i pokrenuti program za pranje na najvišoj temperaturi. Nakon svakoga pranja ostavite vrata mašine otvorena.

Osušite peškire

Pre nego što ih savijete i odložite u ormar, pobrinite se da su peškiri potpuno suvi. Ako su ostali vlažni, to će podstaći nastanak bakterija, zbog čega će peškiri imati neugodan miris. Zbog istog razloga nikad u korpu za prljav veš nemojte bacati mokre peškire. Najpre ih osušite, pa tek onda ubacite na pranje.

Izvor: magazin.novosti