Saveti za čišćenje koji štede novac: Limun, pena za brijanje, soda bikarbona i lepljiva traka spasiće vas muka!

Ako ste do sada muku mučili sa skupim sredstvima za čišćenje koji su često i vrlo opasni, predstavljamo vam bolju alternativu. Neke stvari možete da očisitite pomoću sastojaka koje već imate kod kuće...

Očistite stan bez mnogo muke!, foto: Depositphotos/MilanMarkovic
Očistite stan bez mnogo muke!, foto: Depositphotos/MilanMarkovic
.

1. Zagorela masnoća na šporetu
Ako vam je jelo pregorelo i mast se zapekla na šporetu, vrlo lako možete da je uklonite uz pomoć, ni manje ni više, nego pene za brijanje. Nanesite je na područje na kojem su zagorele mrlje, ostavite da deluje 15 minuta i obrišite krpom. Zapečene mrlje nestaće bez problema.

2. Smeće i kosa na metli
Ako vam se često događa da ne možete do kraja da očistite pod jer se sve smeće i prašina lepe na metlu, i za to imamo rešenje. Nabavite obostrano lepljivu traku, stavite je na 'dlačice' metle i pometite. Na lepljivu traku će se sve zalepiti i nećete imati problema s uklanjanjem dlaka i prašine s metle jer će sve ostati na lepljivoj traci.

3. Zagorela mast (hrana) na tepsiji
Zapečenu mast i hranu s tepsije možete lako da očistite uz pomoć maslinovog ulja. Stavite ga u posudu i takvu posudu stavite u rernu na 180°C 20 minuta. Nakon toga višak masnoće i hrane samo će kliziti s površine.

4. Čišćenje umivaonika
Ako ste zaprljali umivaonik, a slavina je prekratka da bi sve oprala, poslužite se balonom. Zalepite balon za slavinu, odsecite mu kraj i pustite vodu. Balon pomerajte u smerovima na kojima je levabo najprljaviji, tako ćete u samo par sekundi očistiti ceo umivaonik bez muke. Ovu metodu možete da primenite i na sudoperu.

5. Prljava mikrotalasna pećnica
Ukoliko želite da očistite mikrotalasnu, upotrebite kore od mandarine. Oguljenu koru stavite u mikrotalasnu na tri minuta. Nakon toga ih izvadite i pripazite kako rukujete s njima jer mogu biti vruće. Zatim uzmite sunđer i obrišite pećnicu.

6. Čišćenje čaše
Pošto je većina čaša dosta uska, sunđerom vrovatno nećete moći da dosegnete dno pri pranju. Kako biste to uspeli, uzmite sunđer i presecite ga nekoliko puta po dužini. Zatim ga sklupčajte u krug i zavežite gumicom. Unutar takvog sunđera utaknite dva štapića za roštilj i očistite čašu. Tako ćete na vrlo lak način dosegnuti dno i temeljno je oprati.

7. Kamenac na slavini
Kamenca na slavini možete vrlo lako da se rešite pomoću limuna. Prepolovite limun i polovinom pređite po površinama zahvaćenim kamencom. Videćete kako će ubrzo kamenac nestati, a slavina će blistati.

8. Čišćenje patika
Mrlje od blata na đonu patika možete da očistite micelarnom vodom. Nanesite je na blazinicu i njome prebrišite đon.

9. Pranje biljaka
Kada kupujete biljke u prodvnici ili na pijaci, nije ih dovoljno samo isprati pod vodom. Najefikasniji i najsigurniji način je da ih operete u slanoj vodi. U posudu stavite vodu i so, te mešajte dok se ona ne otopi. Zatim u taj rastvbor stavite biljku i potopite je na pet minuta. Slana voda će temeljno ukloniti sve parazite i nečistoće s biljke.

10. Čišćenje voća (ili povrća)
Voće i povrće svako dodiruje, pa ga zbog toga valja i temeljno oprati. To učinite tako da u posudu stavite vodu i dodate sodu bikarbonu. U taj rastvor stavite voće. Nakon toga da dobro isperite pod vodom i obrišite grubljim delom sunđera.

11. Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju
Prirodno sredstvo za čišćenje možete dobiti od limuna, alkohola i sode bikarbone. Pomešajte sve te sastojke u posudi i ostavite da odstoji. Takav rastvor stavite u bocu s raspršivačem i očistite sve površine koje mislite da bi trebalo da dezinfikujete.

12. Crne mrlje na fugama
Njih možete lako da se rešite pomoću sode bikarbone i izbeljivača. Pomešajte ih i u toj smesi natopite blazinicu. Zatim natopljene blazinice ostavite po mestima gde se nalaze crne mrlje i one će s lakoćom biti uklonjene.

.

Izvor: 24sata.hr