Čarobno lepe: Pet čestih grešaka zbog kojih vam orhideje lako uvenu

Orhideje pripadaju grupi najpopularnijeg cveća i mnogi ih gaje i uživaju u njihovoj lepoti, ali često se desi da zbog nepravilne brige uvenu.

Nestvarne..., foto: Depositphotos/belchonock
Nestvarne..., foto: Depositphotos/belchonock
.

Kako bi vaše orhideje i dalje u miru cvetale i zadržale svoju lepotu, trebalo bi da izbegnete ove greške:

1. Ne vodimo računa o vrsti orhideje

Postoji više vrsta orhideja i svaka će različito reagovati na vremenske uslove i okolinu u kojoj se nalazi. Tako postoje vrste koje vole više vode, ali i one koje vole što manje vlage i potrebno ih je maksimalno isušiti pre novog zalivanja. Isto važi i za temperaturu vazduha. Od niske i srednje do visoke temperature – različite vrste različito podnose Celzijuse. Informišite se o tome koju vrstu orhideje posedujete kako biste mogli pravilno da se brinete o njoj.

Najrasprostranjenija orhideja, ona na koju najčešće nailazimo u cvećarama, jeste takozvana moljac-orhideja ili orhideja leptirica (lat. Phalaenopsis) koja je naziv dobila zato što vizuelno podsća na raširena krila (noćnih) leptira. One preferiraju konstantnu temperaturu od 18-20 stepeni, malo lakše podnose više temperature i manje vlage.

2. Koristimo pogrešne saksije

Kada uzgajate "phalaenopsis" orhideju, potrebno je posaditi ih u prozirnim posudama kako biste zelenom korenju omogućili nesmetan proces fotosinteze. Vrste "dendrobiums" i "cymbidiums" nemaju fotosintetičko korenje pa ih možete posaditi i u neprozirne saksije. Vrsta poznata pod nazivom "vanda" uopšt ne zahteva saksiju i može da se uzgaja u praznoj vazi ili na žicama.

3. Presađujemo orhideje u prevelike saksije

Orhideje se po pravilu presađuju kada primetite da je korenje napunilo saksiju, a pogotovo ako već izviruje preko ivice. Nikako ne smijete da je držite u istoj saksiji duže od dve godine, jer orhideja ne sme više od dve godine da provede u istom kompostu. Kada je presađujete, vodite računa o veličini saksije jer u prevelikoj kompost neće stići da se osuši dovoljno brzo i koren orhideje će zbog toga početi da trune. Koristite saksiju koja je samo malo veća od one u kojoj ste je do tada držali.

4. Previše ih zalivamo

Orhideje nikad ne smete previše da zalivate jer je njihov koren veoma osetljiv i lako počne da truli zbog previše vlage. Mnogi vole malo da ih tuširaju u kadi i na taj način im obezbede dovoljno vlage, a još jedna metoda je da brzinski potopite saksiju u vodu i zatim je okačite kako bi se iscedio višak vode.

5. Pogrešnoo osvetljenje

Većina orhideja voli puno svetlosti i svetla okruženja, ali nikako ne vole direktno jako svetlo. Držite ih podalje od direktnog jakog sunca koje može da sprži njihove listove.

Izvor: zadovoljna.hr