TRI SAVETA ZLATA VREDNA, A JEDAN ĆE VEŠ MAŠINU SPASITI POPRAVKE! Šta se pere zakopčano, a šta otkopčano?

Verovatno većina vas prilikom stavljanja veša u mašinu vodi računa da slučajno je pomeša belo i šareno, ali ne razmišljate o tome da li neki komad odeće treba staviti zakopčan ili otkopčan.

foto: Depositphotos/lightpoet
foto: Depositphotos/lightpoet
.

Zbog toga ćemo vam dati nekoliko saveta.

Odeća sa rajsfešlusom se pre stavljanja u mašinu mora zakopčati jer ukoliko se ubaci otkopčana može ošteti drugu odeću i izgrebati vrata veš mašine. Zbog toga i proizvođači mašina u svojimuputstvima za korišćenje preporučuju da se rajfešlusi zakopčaju pre pranja, piše Večernji.ba.

Što se tiče odeće sa dugmadima (košulje, bluze, haljine) njih treba prati otkopčane, jer zakopčana dugmad ne samo da se mogu isčupati, nego i pocepati tkaninu na mestu gde je prišivena.

Odjeća koja se kopča kukicama (grudnjaci) se može zakačiti na druge komade odeće u mašini i tako pocepati one osetljivije, dok vunenim i končanim stvarima može izvuči "žicu". Takvu odeću ne možete ni zakopčati pre pranja jer kopče prelabavo drže, i sasvim izvesno će se otkopčati. Zato te predmete perite odvojeno, u platnenoj kesici – tako bi grudnjake i inače trebalo prati. Osim toga, postoji nebrojeno slučajeva u kojima žica iz korpi grudnjaka ispadne u bubanj, zaglavi se i pokvari mašinu za veš.