Nešto vam smrdi u kući, a ne znate šta? Proverite ovih 8 mesta!

Postoji više mesta u stanu na kojima se može skrivati uzrok neprijatnog mirisa. Rešite se problema i uživajte u činjenici da vaš dom miriše prijatno poput letnjeg povetarca...

Nešto vam smrdi u kući, a ne znate šta?, foto: Depositphotos/Krakenimages.com
Nešto vam smrdi u kući, a ne znate šta?, foto: Depositphotos/Krakenimages.com
.

Znate onaj citrusni miris koji vas zapahne prilikom ulaska u predvorje luksuznog hotela? Jeste li ikad poželeli da tako mirise i vaš dom? Maštate o tome, ali stvarnost je ipak drugačija, piše "Real Simple".

Od smrdljive mašine za sudove do buđavih zavesa za tuš, pa čak i neželjene vlage ili ljubimaca - sve su to uzročnici neprijatnog mirisa koji će vas sprečiti da uživate u svom domu. Ako se već dugo borite s neidentifikovanim izvorom smrada u kući, proverite ovih osam mesta - možda je uzrok baš tamo!

1. Kanta za smeće
Iako se čini očigledno jer kante za smeće uglavnom smrde, valja proveriti da li je ona izvor lošg mirisa u stanu. Malene mrlje i razne mrvice mogu da se nagomilaju vremenom i da prouzrokuju neugodan miris. Praznite kante redovno, a u prodavnici potražite osveživače prostora koji eliminišu neugodne mirise ne prikrivajući ih.

- Dobro očistite kantu koristeći razređeni izbeljivač i ostavite da se natapa nekoliko sati. Potom isperite vodom, pa kantu operite sapunom - savetuje Abe Navas iz kompanije "Emily's Maids" iz Dalasa.

- Takođe, možete jednu kantu da odredite isključivo za posebno prljavo smeće i praznićete je svakodnevno bez obzira na količinu - preporučuje Dženifer Snajder iz kompanije "Neat as Pin Organizing and Cleaning" koja se bavi čišćenjem.

2. Kućni ljubimci
Iako su poput članova porodice, ljubimci kao i ljudi mogu da poprime neprijatan miris.

- Kad vam ispadaju dlake svuda, rastu bakterije i to može da bude neugodno - kaže Navas savetujući da redovno kupate ljubimce i dobro čistite mesta na kojima spavaju i jedu. Preporuka je da to činite najmanje jednom nedeljno. Kako biste sprečili nagomilavanje dlaka, redovno usisavajte trosede i krevete.

3. Mokra odeća
- Ne ostavljajte u kupatilu korpu s prljavim vešom. Radije je držite u spavaćoj sobi ili u ormaru gde neće biti izložena pari i vlažnom vazduhu nakon kupanja i tuširanja - ističe Navas, dodajući da i vlaga podstiče rast bakterija zbog kojih će prostor imati neugodan miris.

4. Posteljina
- Svi kažu da nam je teško da namirišemo sopstveni dom zato što ima miris našeg tela - ističe Snajder.

U tome se posebno ističu čaršafi u koje se upijaju naša telesna ulja, mrtve ćelije kože i prljavština. Snajder stoga preporučuje da posteljinu perete svake nedelje ako se tuširate ujutru, a svake dve nedelje ako se tuširate pre spavanja.

5. Mašina za veš
- Svi kućni aparati koji redovno dolaze u dodir s vodom mogu da sadrže vlagu koja pomaže rast bakterija - pojašnjava Ron Šimek, vlasnik kompanije "Mr. Appliance" iz Mineapolisa.

- Svaki put kad otvorite ili zatvorite vrata mašine, vlaga od svakog ciklusa ostaje zatočena unutra - nastavio je dodajući kako to možete da sprečite ako vrata i pregrade uvek ostavljate otvorenima kako bi vlaga isparila. Ako se stvorila buđ, očistite je kombinacijom sirćeta i sode bikarbone.

6. Mašina za sudove
Kao i mašina za veš, mašina za sudove može da bude plodno tlo za buđ i bakterije, ali i neprijatne mirise.

- To je vlažno i toplo mesto, idealno za spore i razvoj mikroorganizama, a naročito ako je nakon ciklusa pranja preostao koji komadić hrane u mašini - kaže Šimek.

To ćete ukloniti ako redovno ispirete mašinu vrućom vodom stavljajući je praznu u ciklus pranja s najvišom temperaturom. Ako je korpa za pribor navukla buđ, najmanje 30 minuta je držite ppotopljenu u rastvor izbeljivača i dobro isperite pre vraćanja na svoje mesto.

7. Slivnici
U kuhinji drugi najčešći krivac neugodnih mirisa su odvodi. Onde će se uhvatiti masnoće i komadići hrane, pa potražite sredstva za čišćenje odvoda i redovno ih koristite kako biste sprečili nagomilavanje ostataka u cevima.

8. Novi nameštaj
Iako možda mislite da volite miris novog troseda kao što volite miris novog automobila, to je samo zato što je reč o novom predmetu koji ste nabavili.
- No taj miris verovatno uzrokuju organske čestice VOC. Mnogi nisu svesni da je nivo toksina u stanovima nekad čak 10 puta veći nego na otvorenom, a nameštaj je jedan od krivaca za to - ističe osnivač kompanije "Nature Builds Health Bart Wolbers".

Čestice mogu imati snažan miris, ali mogu i da štete zdravlju. Mogu da prouzrokuju glavobolje, iritaciju nosa ili oka, pa čak i ozbiljna stanja poput oštećenja jetre ili bubrega.

Najbolji način da se rešite čestica je postavljanje prečišćivača vazduha koji sadrži filter od ugljenika. Ako bilo koji objekat u vašem domaćinstvu i nakon mesec dana zadrži neprijatan miris, onda je vreme da ga vratite i tražite povraćaj novca, piše 24sata.hr.