Da li perete patike u veš mašini? Evo kako da ne uništite omiljene farmerke i obuću

Ovih nekoliko saveta zlata vrede!

foto: Depositphotos, belchonock
foto: Depositphotos, belchonock
.

Vlasnik firme za čišćenje Vil Lankston tvrdi da pranje patika u mašini za veš nije najbolja ideja. U mašini se može uništiti lepak koje drži patike, čak i ako ih perete samo hladnom vodom.

"Savetujem vam da ne perete svoje patike u mašini i da ih nikako ne stavljate u mašinu za sušenje. Toplina ih može zgužvati i uništiti lepak koji ih drži. U sušilici se ipak mogu stisnuti, zavisno od toga od kojeg su materijala", rekao je za Daily Mail.

Umesto pranjem u mašini, patike možete očistiti nežnim pranjem na ruke. Lankston je potvrdio i stari mit da će peškiri biti nežniji ako se s njima u sušilicu veša ubaci teniska loptica.

"Ako želite da vam peškiri budu nežni, preporučujem da ubacite lopticu pre sušenja. Možete je ubaciti i s pernatim jaknama, jastucima i svime što treba dobro otresti dok se suši. Teniska loptica pomaže da se rublje brže osuši", rekao je.

Tvrdi da "čišćenje" pantalona u zamrzivaču nije moguće, već preporučuje da ih operete nakon pet nošenja te da ih izvrnete pre pranja kako biste usporili njihovo izbleđivanje. Iako nam se čini da je veš čistiji s malo više deterdženta, Lankston ipak smatra da to nije tako, prenosi portal Lepa&Srećna.

"Previše praška za pranje rublja može stvoriti nove probleme poput mrlja na odeći, neugodnih mirisa u mašini i dužeg sušenja odeće", rekao je.

Otkrio je i da pranje rublja na visokoj temperaturi ne ubija bakterije, već preporučuje korišćenje izbeljivača na bazi hlora.

Izvor: Superžena