Dom i porodica

Da li su rast zubića i pelenski osip kod bebe povezani?

Kako rast zubića može dovesti do raznih simptoma kod bebe, mnogi roditelji se pitaju da li to može biti u direktnoj vezi i sa pelenskim osipom.

25.06.2020. - 09:07h
Bebac
Bebacfoto: Depositphotos/dml5050

Prvi par zuba kod dece, što su najčešće donje jedinice, počinje da raste oko bebinog šestog meseca. Poslednji par obično izraste kada beba ima oko 30 meseci. Proces nije prijatan ni za decu ni za roditelje.

Sa rastom zuba kod dece se direktno mogu povezati mnogi simptomi, poput:

- bola i iritacije

- pojačane pljuvačle

- lošeg sna

- osipa na obrazima

- perutanja ušiju

- ujedanja, sisanja ruku i stvari oko sebe

- promena u apetitu

- srednje povišene temperature (38,3 stepena Celzijusa)

Rast zubića takođe može uticati na san roditelja, ali i na povećanje stresa usled svih promena. Neke bebe srećnice ne prolaze kroz tako težak period.

Rast prvih zubića: kojim redom niču i kako pomoći bebi?

Kada je u pitanju pelenski osip, postoji podatak da svaki treći roditelj u Americi potvrđuje da beba pati od nekog pelenskog osipa. To može biti u vidu tačkica, ili pak češćeg i jačeg osipa. Simptomi se obično javljaju kod beba uzrasta od 9 do 12 meseci. Glavni uzroci pelenskog osipa su:

- neredovna promena pelena

- antibiotici

- dijareja

- bakterijska ili gljivična infekcija

- duga izloženost tečnosti ili urinu

Najčešći problemi kod beba: Kako se leči pelenski osip?

Ovo dokazuje da pelenski osip i rast zubića nemaju mnogo toga zajedničkog, te nisu u direktnoj vezi jedno sa drugim. Ipak, kako rast zubića izaziva salivaciju, a višak tečnosti se vraća u bebin stomak, to može dovesti do dijareje, koja je vrlo čest uzročnik infekcije. Još jedan uzročnik može biti bebino žvakanje, sisanje i ujedanje stvare koje mogu biti kontaminirane nekom bakterijom, što će opet delovati na njen digestivni sistem. Osim ovih razloga, direktna veza između ove dve pojave kod bebe ne postoji.

Izvor: yumama.com