Pena za brijanje čisti zagorele šerpe, limun najbolje uklanja kamenac: 7 trikova koje svaka domaćica mora da zna!

Ove cake će vam uštedeti vreme, ali i novac!

foto: Depositphotos/MilanMarkovic
foto: Depositphotos/MilanMarkovic
.

Sirće, soda bikarbona, limun, so, ali i druge stvari koje sigurno imate u kući mogu zameniti mnoge proizvode koje koristite za čišćenje kuće.

Ovi načini su mnogo jeftiniji od proizvoda koje biste inače koristili, a imaju isti učinak.

1. Uklanjanje zagorelih mrlja

Ako vam je ručak zagoreo i masnoća se zalepila za šporet, ili dno šerpe, nema razloga za paniku. To sve možete ukloniti uz pomoć obične pene za brijanje.

Nanesite je na mesto na kojem se nalaze mrlje, ostavite da deluje 15 minuta i obrišite krpom. Masne, zagorele mrlje će nestati bez traga.

2. Brisanje prašine

Dlake od kose ili prašinu ćete najbolje očistiti sa teško dostupnih mesta, tako što ćete na dno metle zalepiti dvostranu lepljivu traku i preći preko. Na traku će se zalepiti prašina, priostor će bit čisti, a jedno nećeti imati problema s uklanjanjem dlaka i prašine ni sa metle jer će sve ostati na traci.

3. Zagorela hrana u tepsiji

Zagorelu masnoću i hranu s tepsije možete lako očistiti uz pomoć maslinovog ulja. Premažite tepsiju maslinovim uljem i potom stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni na 20 minuta. Nakon toga će višak masnoće i hrane skliznuti sa površine.

4. Čišćenje mikrotalasne pećnice

U ovom slučaju, pomoćiće vam kora od mandarine. Oguljenu koru stavite u mikrotalasnu na tri minuta pa je izvadite. Zatim sunđerom obrišite pećnicu. Ovako ćete eliminisati sve neprijatne mirise koji su se nakupili od razne hrane.

5. Uklanjanje kamenca

Kamenca na česmi možete se lako rešiti pomoću limuna. Prepolovite limun i polovinom pređite po površinama zahvaćenim kamencom. On će ubrzo nestati, a česma će blistati.

6. Efikasno čišćenje stakla

Pomešajte četvrtinu šoljice sirćeta i tri šoljice vode i dobićete bolje sredstvo za čišćenje stakala od bilo kog komercijalnog proizvoda. Poprskajte prozor ovom smesom i obrišite krpom.

Istom mešavinom možete čistiti i kupatilo, ali i podne površine.

7. Vratite nameštaju stari sjaj

Tamniji drveni nameštaj prebrišite mešavinom tople vode i instant kafe. Tako ćete osvežiti boju.

Unutrašnju stranu kore od banane utrljajte u kožni nameštaj i tako će on biti sjajniji.

Mrlju od hemijske olovke na kožnoj garnituri poprskajte lakom za kosu i obrišite.

Kako biste ispolirali stari drvni sto, pomešajte jedan dl maslinovog ulja i 30 kapi limunovog soka. Prebrišite kružnim pokretima i na kraju ispolirajte suvom mekom krpom.

Izvor: Stil