Dom i porodica

Neuredna deca su inteligentnija?

Detetu ne treba mnogo da napravi haos oko sebe.

31.05.2020. - 10:23h
Voli da se zaprlja
Voli da se zaprljafoto: Depositphotos/zurijeta

Deca u svemu vide priliku da istražuju i pomeraju granice koje im roditelji postavljaju. Koliko god igračaka da imaju, čini se da ona najviše vole onu vrstu igara koja podrazumeva dobro prljanje. Setite se samo kako uživaju da od blata prave sve i svašta.

Tek u školi deca se susreću sa pojmovima čvrsto stanje, gasoviti materijali i oni u tečnom izdanju. Međutim još mnogo pre toga deca počinju da uviđaju razliku među ovim pojmovima, iako ne znaju kojim rečima da ih nazovu. Radi se o periodu kada su još bebe.

Roditelji rado dodaju detetu kockicu za sklapanje ili neku drugi igračku učeći ga pri tom da ona ima čvrst, nepromenjiv oblik. S druge strane dete kada dodirne loptu ili u rukama drži balon, počinje da dobija predstavu o tome kako izgleda gasovito stanje materije, iako o tome zapravo još uvek ne zna ništa. Tečne materije su najčešće one koje decu najviše zanimaju.

Roditelji izbegavaju da deci prepuste igranje njima, kako ne bi napravila nered. Međutim sprovedeno istraživanje u Ajovi pokazalo je da tečne materije pomažu deci da bolje razlikuju mirise, ukuse, i shvate stanje materije. Da bi deca naučila da identifikuju određene objekte uz pomoć reči, potrebno je da se upoznaju sa različitim oblicima materije i iste povežu sa rečima.

Što su deca više u kontaktu sa određenim stvarima to su im prepoznatljivija i lakše im je da ih identifikuju. Ovo je ohrabrujuće saznanje za sve roditelje čiji mališani uživaju u tome da razmažu kašice po licu, prave figurice od blata i vodu posmatraju kao nepresušan izvor inspiracije.

Deca konstantno uče. Svaki njihov dan ispunjen je novim iskustvima koja ona koriste u daljem toku svog života. Neurednu decu koja vole da se uprljaju zato ne treba smatrati samo takvom, neurednom, već inteligentnom jer ona koriste svoja čula (bez da uopšte znaju za njih), kako bi istražila svet koji ih okružuje. Umesto da težite ka tome da vaše detu bude savršeno čisto i uredno u svakom trenutku, dopustite mu da bude ono što jeste – dete.

Izvor: zenskimagazin.rs