Ono dete koje vas najviše ljuti je u stvari vaša slika i prilika

Normalno je da se u porodici javljaju nesuglasice i neslaganja. Ipak, jeste li se ikad zapitali zašto se s jednim od svoje dece najčešće svađate?

Zapitajte se zašto, foto: Depositphotos
Zapitajte se zašto, foto: Depositphotos
.

Prema studijama, "ono što vas najviše muči u ponašanju kod druge osobe je ono što vas muči kod samih sebe". Zato roditelji često ne prihvataju stavove svoje dece ili pokušavaju da ih isprave jer vide vlastiti odraz u njima, što može da dovede do žestokih sukoba.

Kako ona ističe deca mnoge stavove nasleđuju upravo od roditelja. Od detinjstva posmatraju kako se roditelji ponašaju u različitim situacijama. Naročito tokom adolescencije, kada počinje da se uspostavlja posebna ličnost svakog od njih. Tada deca počinju da usvajaju ponašanje svojih roditelja, od načina na koji govore do načina na koji reaguju. Čak i raspoloženje majke ili oca može da utiče na emocionalni razvoj njihove dece.

Normalno je da ljudi nisu zadovoljni nekim svojim odlukama ili ponašanjima iz prošlosti i želeli bi da mogu da ih promene. Dakle, kada postanete roditelj i vidite da vaše dete čini iste greške kao i vi, automatski želite da ih ispravite kako ne bi došlo do toga da se i oni osećaju isto kada dođu u vaše godine.

Kako da rešite takve nesuglasice?

Segreles kaže da bi roditelji trebalo da prepoznaju njihove unutrašnje sukobe i da ih reše, a tek zatim da pokušaju da isprave ponašanje svoje dece. Ipak, čak i ako uspete da ostavite prošlost iza sebe, morate da prihvatite da deca ne "pripadaju" mami ili tati. Ona moraju da donose vlastite odluke i naprave vlastite greške.

Pokušajte da se ne ljutite ako ne prihvate vaše savete i izbegavajte glasne rasprave i izgovaranje reči koje bi mogle nekoga da povrede.

Nadalje, važno je da kontrolišete svoje emocije. Što ste mirniji, to ćete više mirnoće preneti i na drugu osobu. Međutim, ako ste uznemireni, vaše dete će da usvoji vaše ponašanje.

Izvor: blic.rs