Dom i porodica

Cimet, sirće, limun, krastavac: Otarasite se mrava na potpuno prirodan način!

Lepo vreme nagoveštava dolazak leta, a samim tim i pojavu sve većeg broja insekata, a posebno mrava. 

19.05.2020. - 14:00h
Male dosade
Male dosadefoto: Depositphotos/antrey

Ukoliko ne želite da koristite pesticide ili imate malu decu u kući ili kućne ljubimce, predlažemo vam prirodne načine, uz pomoć kojih se možete boriti protiv ovih malih napasnika. Mravi se često pojavljuju u kuhinji, na podu, po zidovima … Srećom, postoji mnogo načina da ih se rešimo.

Pre svega, nephodno je da kuću održavate čistom i ne ostavljajte ostatke hrane na otvorenom.

Sok od limuna

Pospite kritična mesta sveže isceđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osete, oni se udaljavaju se od nje. Takođe, kriške limuna možete postaviti u uglove vaše kuhinje

Kora od krastavca

Ostavite kore krastavca na područja na kojima se pojavljuju mravi. One su otrovne za mrave.

Sirće

Sirće možete koristiti na više načina. Možete da ga sipate direktno na mesto odakle izlaze mravi, naravno ukoliko ga pronađete. Ono garantovano uništava sve mrave i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje.

Takođe, možete da poprskate uglove i male rupe kombinacijom - sirćeta i deterdženta za sudove.

I još jedan savet, brišite podove vodom u koju ste stavili sirće. Vaša kuća će blistati i biti dezinfikovana, a mravi će potpuno nestati.

Cimet

Esencijalno ulje cimeta nanesite na svim delovima gde se mravi pojavljuju (to možete da uradite pomoću štapića za uši).

Takođe, možete da napravite mešavinu od pola litra vode i dve kašike cimeta. Dobijenom mešavinom poprskajte mesta gde se mravi nalaze.

Cimet u prahu takođe možete koristiti u borbi protiv mrava. Mravi ne podnose intezivan miris cimeta, te će u kolonama brzo nestati iz vašeg doma.

Dečji puder

Dečji puder je još jedan dobar način da se oslobodite mrava. Možete da ga pospete po svim mestima gde se mravi pojavljuju.

Izvor: mojenterijer.rs