Perete odeću u vreloj vodi? Najnovija istraživanja pokazuju da je to skroz pogrešno

Kada perete odeću u veš mašini, verovatno automatski uključujete program “pranja odeće u toploj vodi”. Smatrate da što je temperatura viša, odeća će biti čistija. Međutim, najnovija istraživanja pokuzuju da pranje odeće u vreloj vodi ne donosi znatno bolje rezlutate od pranja u hladnoj, piše Mental Floss.

veš mašina, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
veš mašina, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
.

Stručnjaci su testirali rezultate pranja u dva pomenuta ciklusa - rublje prano na 40 stepeni Celzijusa tokom 85 minuta i ono prano na 30 minuta na 25 stepeni.

Pokazalo se da je odeća oprana u hladnijoj vodi sačuvala boju i izgubila manje mikrovlakana od odeće oprane u toplijoj vodi na dužem programu.

“Topla voda je pregruba za tkanine. Vlakna pre gube elastičnost, a odeća formu. Odeća ispušta mikrovlakna pri svakom pranju i ona čine više od trećine ukupne plastike koja dospeva do okeana”, upozorava dr Ričard Blekbrn i dodaje da se mikrovlakna iz pamuka i drugih prirodnih materijala nalaze u moru u još većem broju.

Pranje odeće u hladnijoj vodi čuva njenu postojanost, ali i okolinu.

“Preporučujemo pranje u toploj vodi, samo u slučaju kada je odeća jako prljava ili ako je osoba koja ju je nosila bila bolesna. U tom slučaju, vruća voda će uništiti bakterije i alergene”, zaključuje Blekbrn.

Izvor: Mental Floss