Kad vidite da dete radi ovo, ne razmišljajte i odmah reagujte

Deca u prvim godinama života zbog radoznalosti i istraživanja okoline često stavljaju u usta sve što im je na dohvat ruke.

foto: depositphoto/maxximmm1
foto: depositphoto/maxximmm1
.

Bezazlena dečja igra može biti opasna, nažalost ponekad i kobna. Zato roditelji treba da obrate pažnju na to čime se dete igra i da budu u njegovoj neposrednoj blizini. Sitne igračke, iako primamljive, sitne delove igračaka, kao i sitne predmete poput dugmadi, sitnog metalnog novca i slično uklonite iz detetovog okruženja.

U igri nije jedina opasnost. Roditeljima se neretko deca zagrcnu pri hranjenju.

"Deca uzrasta do pet godine treba da sede za stolom kada jedu, da ih ne zasmejavate i da ih nikako ne hranite kroz igru. Ne treba im davati koštunjavo voće, grožđe, sirovu šargarepu, jabuku, hleb, grašak... bez nadzora odraslih, jer su to namirnice koje najčešće završe kao strano telo, pored sitnih igračaka i malih predmeta u disajnim putevima dece. Bebe do godinu dana mogu da se zagrcnu i mlekom, ali zbog refleksnog kašlja one brzo očiste disajne puteve i smire se", kaže pedijatar dr Ruža Bajić za portal B92.net.

Dr Bajić upozorava na to da su mlađa deca podložnija zagrcnjavanju i gušenju zbog neusklađenog disanja i gutanja, a i zbog oblika jednjaka, u koemi se lakše zaglavi zalogaj.

Kada se dete zagrcne, počinje da kašlje, pocrveni u licu, ne može da priča, vrlo je uplašeno i počinje da plavi u licu boreći se za vazduh.

Kako pomoći detetu koje se zagrcnulo i počinje da se guši?

Kao prvo, roditelji treba da ostanu smireni i da zamole sve koji prave paniku da izađu iz prostorije, savetuje naša sagovornica.

"Ukoliko dete kašlje, treba da ga pustite da se iskašlje i priđite mu s leđa, udarite nekoliko puta između lopatica dlanom kako bi izbacilo strano telo iz disajnog puta. Ne pokušavajte da vadite strano telo prstima ukoliko se ne vidi i nije dostupno jer na taj način možete da pogoršate stanje deteta. Svakako treba da proveravate da li se taj predmet vidi u ustima i da li bi mogao da se izvuče."

Kako pomoći detetu, foto: depositphoto/photographee.eu
Kako pomoći detetu, foto: depositphoto/photographee.eu
.

Hajmlihov zahvat se izvodi na ovaj način: stanite iza leđa deteta, obuhvatiti dete tako da se pesnica sa palcem u šaci postavi na sredini između pupka i grudne kosti, drugom šakom obuhvatite pesnicu i snažno pritisnite unutra i nagore, pet puta.

Ako se dete guši, ne kašlje, počinje da plavi u licu, neophodno je da mu pružite prvu pomoć dok neko drugi zove Hitnu pomoć.

"Dete mlađe od godinu dana postavite na podlakticu ili butinu okrenuto na stomak sa glavom ispred kolena. Za to vreme mu držite glavu, vrat i donju vilicu nedominantnom rukom, a dlanom druge ruke snažnije udarite dete između lopatica pet puta. Tim postupkom dete bi trebalo da se oslobodi stranog tela koje se zaglavilo i prodiše."

Međutim, ukoliko postupak ne uspe, dete i dalje ne diše, dr Bajić ukazuje na drugi korak pomoći:

"Dete postavite u leđni položaj na tvrdu podlogu sa glavom malo niže postavljenom u odnosu na telo i pritiskajte sa dva prsta pet puta na sredini između pupka i grudne kosti. Nakon svakog postupka pregledajte usta da se ne pojavi strano telo koje bi moglo da se izvuče prstima. Oba postupka ponovite nekoliko puta i ukoliko dete ne prodiše otpočnite reanimaciju (masaža srca i veštačko disanje) do dolaska Hitne pomoći."

Deci starijoj od godinu dana, koja su u svesnom stanju, možete da pomognete dok stoje, a ako su bez svesti, onda u ležećem položaju, ali probajte da se snađete i da pozovete hitnu pomoć.

"Dete stimulišite da kašlje u položaju nagnutom napred i udarajte ga između lopatica pet puta korenom dlana šake. Ako to ne pomogne, treba primeniti Hajmlihov zahvat da bi se na taj način izvršio pritisak na trbuh, što potiskuje dijafragmu naviše i na taj način vazduh u plućima može pod pritiskom da izbaci strano telo iz disajnih puteva."

Taj zahvat, tvrdi pedijatar, uglavnom pomogne, ali ako ne uspe, ponovite pet udaraca između lopatica i tako naizmenično radite do izbacivanja stranog tela ili do dolaska Hitne pomoći.

A ako je gušenje izazvano alergijskom reakcijom ili je posledica bolesti, onda se primenjuje odgovarajuća terapija ili se hitno odlazi do najbliže zdravstvene ustanove u kojoj će detetu pružiti medicinsku pomoć.

Izvor: Superžena

Autor: S. Vasić