Očistite tapacirani nameštaj, uklonite nečistoće, viruse i bakterije

Uz par trikova vaš nameštaj može biti čist i ponovo kao nov.

Biće dvosed kao nov, foto: Depositphotos/shotsstudio
Biće dvosed kao nov, foto: Depositphotos/shotsstudio
.

Tapacirani nameštaj je najzastupljeniji u većini domova, pre svega zbog pristupačnije cene od kožnog, ali i zbog udobnosti samog materijala. Međutim, pored toga što je lep i funkcionalan, ovaj nameštaj nije lako očistiti, pogotovo temeljno ukloniti nečistoće, a da se ne ošteti ili izbledi.

Deca, kućni ljubimci, pa i mi odrasli često napravimo neku fleku na nam trosedu, sofi ili fotelji – i to je normalno. Ono što je bitno jeste na koji način otkloniti nastale fleke i dubinsku prljavštinu, a da ne upropastimo nameštaj.

Zbog toga je bitno da znate par trikova uz pomoć kojih će vaš nameštaj ponovo biti čist I bez ikakvih oštećenja.

Pre čišćenja bitno je da znate da li vaš nameštaj sme da se kvasi ili ne, što možete pronaći na deklaraciji na poleđini.

Jedno od najefikasnijih sredstava za uklanjanje nečistoća, fleka i neprijatnih mirisa je soda bikarbona. Soda je neškodljiva za dravlje, nije toksična, a veoma efikasno se bori sa prljavštinom i uklanja mrlje.

Suvo pranje sodom bikarbonom

Pre nego što upotrebite sodu, preporučuje se da svoj tapacirani nameštaj dobro usisate, a zatim i očetkate grubom četkom (od dlaka sa tepiha ili ljubimaca). Nakon toga nanesite sodu na celu površinu nameštaja koji želite da očistite, ravnomerno rasporedite i ostavite da odstoji oko pola sata. Sodu nakon toga temeljno usisajte usisivačem. Na ovaj način soda će izvući dubinsku prljavštinu iz vašeg nameštaja.

Čišćenje rastvorom od sirćeta

Ukoliko su fleke na nameštaju upornije i ukoliko je potrebni dodatno ga očistiti, predlažemo vam da napravite rastvor od jedne čaše vode, tri kašike sirćeta i jedne kašike deterdženta za sudove, koji možete sipati u prsklicu, a zatim nanositi na krpu kojom ćete prelaziti preko svih kritičnih delova nameštaja, a možete preći i celu površinu. Sirće će otkloniti sve neprijatne mirise, a u kombinaciji sa deterdžentom će ukloniti i sve nečistoće sa vašeg tapaciranog nameštaja.

Izvor: stil.kurir.rs