Da li ih perete kako treba? Ovo je ispravan način čišćenja aparata za kafu, četkice za zube...

Mnogo kućnih aparata treba da se čisti na određeni način, a većina ljudi i ne zna da to radi na pogrešno. Predstavljamo vam koje su to najčešće greške kod čišćenja i kako da vam ovi uređaji budu čisti i uredni bez muke, prenosi insider.com.

Da li ih perete kako treba?, foto: Depositphotos/fxquadro
Da li ih perete kako treba?, foto: Depositphotos/fxquadro
.

Ako koristite aparat za kafu, nije dovoljno samo da isperete posudu za vodu, nego bi nakon svakog korišćenja trebalo da je operete deterdžentom i oribate sunđerom. Kako biste oprali mineralne ostatke i sprečili nastanak kamenca, trebalo bi svoj aparat da čistite mešavinom sirćeta, vode i deterdženta.

Iako sunčano i toplije vreme često znači početak čišćenja, postoji dobar razlog zašto svoje prozore ne bi trebalo da perete kada je sunčano vreme. Sunčeva toplota uzrokuje da se sredstvo za čišćenje brže suši i ostavlja tragove i mrlje po staklu. Pre nego što počnete da perete prozore, rukom proverite njihovu temperaturu. Ako su na dodir hladni, možete normalno da ih operete bez bojazni da će ostati bilo kakvi tragovi.

Nakon što koristite četku za toalet, nemojte odmah da je vratite na njeno mesto jer tako podstičete razvoj bakterija. Vlaga i voda u držaču četke savršeni su za razvoj bakterija, pa bi vaša četka najpre trebalo da se osuši, a zatim vrati na svoje mesto.

Kada se radi o pranju veša, možda vam se čini da višak praška za pranje ne može da naškodi, ali to je zapravo netačno. Višak praška može da ostavi ostatke na motoru mašine i da joj otežava rad.

Četkice za zube imaju veliki broj bakterija na sebi, čak i fekalne koliformne bakterije koje se puštaju u vazduh kada se pušta voda u toaletu. Pranje četkica običnom vodom nije dovoljno, već bi trebalo da se peru u hidrogenom peroksidu ili u vodici za ispiranje usta, koji uništavaju čak 85% bakterija.

Izvor: Večernji list