Zbog ovih simptoma kod dece roditelji se često brinu, a nema potrebe...

Sasvim je normalno da se zabrinete za svoje dete kad se ne oseća dobro. Najvažnije je da dobro obratite pažnju na njihove simptome i zaključite da li je zaista nešto ozbiljno u pitanju ili je situacija, ipak, benigna, piše "Bright Side".

Mame i tate - nemojte da paničite..., foto: Depositphotos/SeventyFour
Mame i tate - nemojte da paničite..., foto: Depositphotos/SeventyFour
.

Povraćanje

Ovo je nešto što se često događa i uglavnom nema nikakve veze s nekim ozbiljnim problemom. Vaše dete, najverovatnije, jede previše ili ima prehladu. Roditelji često paniče, ali iako je ovo gadno i deluje strašno, nije veliki problem.

Doktori preporučuju da detetu dajete što više tečnosti i budete sigurni da ima dovoljno svežeg vazduha, kao i da im zagrejete stomak.

Začepljen nos

Ovo je još jedan problem koji se često događa. Deca, u proseku, obole šest do osam puta godišnje od infekcije gornjih disajnih puteva. Međutim, roditelji se boje kada njihova beba ili malo dete imaju začepljen nos, što im otežava disanje, posebno noću.

Doktori nas podsećaju na to da ovo može lako da se leči, kod kuće. Preporučuju upotrebu fizioloških kapi i luka kako bi se isušila sluznica.

Bolovi u stomaku

Bolovi u stomaku su, takođe, česta pojava i obično se događa kad se dete prejede ili pojede hranu koja nije dobra za njegov želudac. Iako može delovati zastrašujuće, ne zahteva odlazak lekaru sve dok ne počne da sprečava vaše dete da normalno obavlja svakodnevne aktivnosti.

Najnovija istraživanja došla su do zaključka da mlađa deca mogu govoriti da ih boli stomak kada osećaju stres ili anksioznost, tako da ne bi bilo loše da porazgovarate s njima kada vam se požale.

Dijareja

Često se događa da se deci pokvari želudac, a s time često dolazi i dijareja. Ona, svakako, nije zabavna i ne vole je ni deca ni roditelji, ali nije ni razlog za posetu lekaru. Kako doktori tvrde, najvažnija je stvar da detetu dajete dosta tečnosti i laganu hranu.

To može da uključuje: banane, jabuke, hleb itd. Grejte im stomačiće i ne brinite se čak i ako potraje nekoliko dana. Sve dok ne dehidriraju, dobro je.

Glavobolja

Glavobolja se javlja kod dece, jednako kao što se javlja i kod odraslih. Ipak, ona uglavnom nije rezultat nečega ozbiljnog. Kako lekari kažu, to je najčešće posledica toga što vaše dete zaboravlja da pije vodu, previše skače ili se stresira oko domaćeg zadatka.

Kako biste pomogli svom detetu, osigurajte da pije dovoljno vode i da ima priliku da se opustiti. Doktori često preporučuju da se deca odmore kada imaju glavobolju.

Temperatura

Temperatura može da bude znak da vašem detetu rastu zubi, ima problema sa želucem ili se prehladilo. Ozbiljnost situacije zavisi od temperature. Ako ne prelazi 39 stepeni Celzijusa, možete ih lečiti kod kuće. Doktori skreću pažnju da je važno da roditelji zapamte da je temperatura samo deo odbrambenog sistema tela i da, u većini slučajeva, nije previše ozbiljna.

Letargija

Nešto što redovno brine roditelje je kada se njihova deca ponašaju drugačije, posebno, kada gube energiju. Međutim, lekari imaju jednostavno objašnjenje za ovo: vaše dete, verovatno, samo raste.

Dok prolaze kroz fazu odrastanja, deca mogu više da spavaju i budu lenja. Sve dok se tako ne ponašaju duži vremenski period i dok imaju faze sreće i energičnosti između loših razdoblja, to je potpuno normalno.

Modrice

Deca često padaju i dobijaju modrice, to je samo posledica žestoke igre. Doktori kažu da nema razloga za brigu, sve dok modrice nisu ekstremne. Lečenje nije potrebno jer modrice uglavnom nestaju u roku od nekoliko dana.

Više spavanja

Roditelji su uvereni da je njihovoj deci potrebno više sna od onoga koliko imaju, ali ipak nisu sigurni koliko više. Doktori objašnjavaju da je deci, uzrasta jedne do dve godine, potrebno oko 11-14 sati sna, sa spavanjima koje imaju tokom dana.

Međutim, deca uzrasta između tri i pet godina, trebalo bi da spavaju oko 13-14 sati tokom noći, bez spavanja tokom dana. To je nešto što katkad zabrinjava roditelje, ali je potpuno normalno.

Upala grla

Upala grla je bolna, ali u većini slučajeva nije razlog za brigu. Uglavnom je simptom prehlade, gripa ili virusa i proći će za desetak dana. Topao čaj od nane može da pomogne vašim mališanima da im grlo brzo ozdravi.

Kašalj

Kašalj je još jedan primer nečega što zvuči strašno, ali obično nije ozbiljno. To je čest simptom virusa i antibiotici nisu potrebni. Doktori preporučuju primenu kućnih lekova i izbegavanje hrane i pića koji bi mogli dodatno da iziritiraju grlo.

Osip

Kod beba i male dce, osipi su čest slučaj. Osipi od pelena i po licu su bezopasni i mogu se lečiti kod kuće. Sudeći prema lekarima, trebalo bi da budete sigurni da je pelena vašeg deteta suva većinu vremena, da su mu ruke čiste, a koža zaštićena.

Poseta lekaru nije potrebna, osim ako osip ne izaziva bol.

Zatvor

Slično dijareji i bolu u stomaku, zatvor se može dogoditi zbog nečega što je vaše dete pojelo, a što mu ne odgovara. Doktori preporučuju da detetu dajete dosta tečnosti i pričekate oko sedam dana. Nakon toga, ako zatvor ne prođe, trebalo bi da posetite doktora kako bi utvrdio šta može da pomogne vašem detetu.

Izvor: Index.hr