Mir, mir, mir... tokom izolacije: 4 strategije da sprečite svađe među decom

Kako ste svi u istom prostoru 24/7, sasvim je logično, a u neku ruku i opravdano, da mališani traže dodatnu pažnju praveći konflikte međusobno. Dugoročno održite mir u porodici uz 4 odlične strategije koje smo izdvojili za vas.

Bojno polje, foto: Depostiphotos/andras_csontos
Bojno polje, foto: Depostiphotos/andras_csontos
.

Ukoliko se vaš dom pretvorio u ratno polje otkako ste kod kuće, verujte, niste sami. Milioni roditelja se bore sa ovakvom situacijom u kući.

Sama činjenica da deca dele isti prostor 24/7, da im nedostaju drugari i mnoge aktivnosti na koje su navikli, ali i dosada koju osećaju potpuno opravdava ovakvo ponašanje. Najviše vas čudi što i oni najmirniji mališani počinju da stvaraju probleme?

Hajde da malo bolje sagledamo ispod površine. Iako smo zajedno sa klincima u kući po ceo dan, jednostavno deljenje prostora ne mora značiti i pravu emotivnu bliskost. Zamislite svoj dete kao rezervoar za pažnju, koji je potrebno dopunjavati svakodnevno. Najbolji način je kroz kvalitetno provedeno zajedničko vreme. Ukoliko nemaju dovoljno pažnje, vrlo lako će pokušati da na svoj način dođu do nje, što uključuje suze, ometanje, vikanje, ali i svađu sa bratom ili sestrom. U tom momentu, kada pružimo pažnju samo jer je to od nas zahtevano na pogrešan način, sasvim je sigurno da će se ovakvo ponašanje ponoviti.

Sa druge strane, trebalo bi da razumemo da svađa može predstavljati i detetove emotivne i fizičke potrebe sa kojim ne ume da se izbori, pa onda razmirice u stvari predstavljaju detetov plač za pomoć.

Srećom, postoji mnogo načina da pružimo deci pažnju i naučimo ih da se bolje ponašaju.

Predstavićemo vam četiri strategije:

1. Svakodnevno građenje boljeg ponašanja

Barem jednom dnevno, dvaput ukoliko ste u mogućnosti, provedite 10-15 minuta sami sa jednim detetom i radite šta god ono voli. Pronađite način da pružite detetu neograničenu pažnju tokom tog perioda. Kasnije ono neće imati potrebu da je zahteva svađajući se sa bratom ili sestrom. Dobićete mir u kući.

2. Socijana distanca sa braćom i sestrama

Psihologija uvek ističe kako nikada ne možemo kontrolisati drugu osobu, već isključivo samo sebe. Bez obzira na to što živite u malom stanu ili kući, i bez obzira na to da li imate mlađu decu ili tinejdžere, možete napraviti odvojene prostore, kako bi se odmorili jedno od drugog. Pratite plan:

- Zabeležite teške periode. Da li se klinci više svađaju ujutru čim ustanu, uveče, ili pak posle obroka, dok ste vi u kuhinji? Pokušajte da pronađete obrazac, pa se trudite da ih distancirate u tim momentima. Ukoliko se, na primer, svađaju ujutru, dok jedno dete doručkuje, drugo neka se oblači u sobi, a potom napravite zamenu.

- Napravite prostor u dnevnom planu. Ako pravite plan za školske aktivnosti, rutine, vreme u dvorištu ili za vaš posao, odredite i jedan period kada deca, svako u svojoj prostorii, imaju vreme za sebe. Na primer, nek jedno uči u dnevnoj sobi, dok drugo svira instrument ili se igra napolju.

- Veća međusobna distanca. Ako deca dele sobu, svako mora imati neki svoj delić, recimo krevet, gde može da se sakrije. Zabavan način je i da u nekim trenucima napravite 'zid od jastuka', pa da uživaju u odvojenim prostorima.

3. Kreiranje kvalitetnog zajedničkog vremena

Kako deca imaju potrebu za pažnjom roditelja, jednako im je potrebna i bliskost sa bratom ili sestrom. Vrlo često se svađe započinju i onda kada jedno dete oseća manjak ljubavi od drugog.

Ovo možemo sprečiti organizovanjem njihovih zajedničkih samostalnih aktivnosti. U vreme kada su raspoloženi, napravite njihovo vreme i prostor za jačanje međusobne veze.

4. Rešavanje svađe u trenutku

Koliko god da je teško, najbolje je da roditelji ostanu po strani, osim ako ne dođe do baš ozbiljnih problema. Ako rešavamo svaku njihovu razmiricu, deca neće naučiti sama da rešavaju konflikte. Ukoliko baš moramo da se umešamo, to možemo uraditi i bez dolivanja ulja na vatru.

- Uskočite sa "vauuu". Umesto da ih napadate ko je započeo svađu i slušate sve detalje, možda je rečenica: "Vau, čini se da imate problemčić, kako mogu da pomognem", biće mnogo bolja. Ovo će postaviti stvari na pravu stazu i umiriće situaciju jer nikoga ne okrivljujete.

- Smirite se i rešite problem. Neka deca predlože ideje, a vi im pomozite da pronađu rešenje koje oboma odgovara. Ako nemaju ideju, predložite sami. Važno je stvaranje kompromisa.

- Svi u istom sosu. Ako deca ne mogu da postignu dogovor, uslovite ih - Ili će rešiti problem, ili im se ogračka oduzima. Ako se susreću sa jednakim posledicama, lakše će funkcionisati kao tim kako bi pronašli rešenje.

Izvor: yumama.com