Dom i porodica

Crno vino, čokolada, trava: Stručnjaci otkrili jednostavne načine za uklanjanje i najgorih fleka!

Iako je na snazi vanredno stanje i većina stanovnika je u izlaciji, lepo vreme mnoge od nas izmamiće na terasu ili u vrt. Deca koja mogu bezbrižno da trčkaraju po dvorištu, tome će se najviše obradovati, a svi znamo da su uz igru na otvorenom, neminovne i fleke od trave. Predstavljamo vam nekoliko načina kako možete lako da ih se rešite, ali i kako da uklonite mrlje od čokolade, vina, kafe...

05.04.2020. - 08:34h
Iako sada imamo višak slobodnog vremena, ne mormo da ga trošimo na čišćenje
Iako sada imamo višak slobodnog vremena, ne mormo da ga trošimo na čišćenjefoto: Depositphotos/ipag

Uvek je teško očistiti mrlje s tepiha i raznih tkanina, pogotovo kada se radi o tkaninama svetlih boja. Većina ljudi ne zna koji je pravilan postupak uklanjanja, pa su zbog toga stručnjaci podelili svoje trikove kako ukloniti i one najgore.

Kao glavno pravilo rekli su da su prirodni proizvodi mnogo efikasniji i jednostavniji nego hemikalije, a uklanjanje se radi na različite načine.

Fleku od crnog vina na tepihu trebalo bi tapšati, a ne trljati, običnom krpom. Zatim se na mrlju stavi so i pusti se da odstoji nekoliko minuta, kako bi upila ostatak tečnosti iz mrlje. Nakon nekoliko minuta, pažljivo se preko prelije vrela voda i to je sve.

Kada se radi o flekama od trave, potrebni su samo obična hladna voda i sirće. Mešavinom ta dva proizvoda operite tkaninu ručno ili u mašini za veš. Uopšte vam nisu potrebni ni sapun ni deterdžent.

Za mrlje od čokolade potrebno je samo sirovo žumance koje ćete krpom utrljati na prljavo mesto i zatim oprati kao i inače.

Pivo je pravo rješenje kada se radi o flekama od kafe ili čaja. Sve što treba da uradite jeste da utrljate malo piva na mrlju i operete kao i inače.

Kada se radi o flekama od znoja, napravite smesu od sode bikarbone i vode. Zatim je nanesite na tkaninu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Na kraju je operite kao i inače, prenosi mirror.co.uk.

Izvor: Večernji list