Dom i porodica

SREĆA: Ovih 10 stvari razumeju samo osobe koje imaju stariju sestru!

Studija sprovedena na Univerzitetu De Montfort u Ličesteru i Univerzitetu Ulster u Severnoj Irskoj pokazala je da osobe koje su odrasle sa sestrom imaju pozitivniji pogled na život.

29.03.2020. - 13:00h
Da li i vi imate stariju sestru?
Da li i vi imate stariju sestru?foto: Depositphotos/AntonioGuillemF

Istraživanje među osobama starim između 17 i 25 godina otkrilo je da sestre podstiču otvorenu komunikaciju u porodici, što je jedan od preduslova dobrog mentalnog zdravlja.

To je samo jedna od dobrobiti odrastanja sa sestrom. Sastavili smo spisak 10 stvari koje razumeju osobe koje imaju stariju sestru:

1. Niko neće tako brzo i bespogovorno stati na vašu stranu kao starija sestra. Bez obzira na to da li je u pitanju problem na poslu, s prijateljicama ili u ljubavnoj vezi, ona će uvek biti vaša najveća podrška.

2. Ona će vam uvek reći istinu, čak i kad istina boli. No upravo zato najviše verujete njenom mišljenju – znate da vas ne "farba". 

3. Budući da je prva prošla sve neprijatnosti puberteta, upravo je starija sestra bila izvor informacija o prvim menstruacijama, aknama i drugim hormonalnim pitanjima. Situacija nije ništa drugačija ni danas, i dalje je rado pitate: Da li je ovo normalno?

4. Njen garerober je i vaš garderber, a vaš je samo vaš. 

5. Ona zna vaše najneprijatnije trenutke iz života. Ako neko već mora da ih zna, drago vam je što ih zna vaša starija seka. Znate da ih nikada nikome neće otkriti.

6. Možete da se posvađate za manje od minut, ali ste zaštitnički nastrojene jedna prema drugoj. Niko ne sme da kaže ništa loše o vašoj sestri.

7. Bliske ste, čak i ako ne živite u istom mestu i ne viđate se često. Ona zna sve što se događa u vašem životu.

8. Njena deca su vaša deca. Iako nikada niste pričale o tome, otkako je rodila, preuzeli ste ulogu druge majke njenoj deci. Podrazumeva se da ćete biti uz njih kad god zatreba.

9. S godinama ste razvili interne šale koje niko ne razume osim vas dve. Zapravo, imate neki svoj tajni zajednički jezik koji ne razumeju ni vaši roditelji. Nekad čak ne morate da kažete ni reč da biste se razumeli.

10. Zahvaljujući njoj znate šta je bezuslovna ljubav.

Izvor: Zadovoljna