Za svakog ponešto: 20 aktivnosti koje će zabaviti i zaokupiti decu unutar četiri zida

Škole i vrtići biće zatvoreni još neko vreme, a uprkos obavezama koje školarci imaju, nije nimalo jednostavno čitave dane provoditi u kući. Deca žude za aktivnostima koje će im okupirati vreme, misli i podstaći ih na istraživanje sopstvenih mogućnosti.

Pustite decu da pokažu svoju kreativnost, foto: Depositphotos/SerbBgd
Pustite decu da pokažu svoju kreativnost, foto: Depositphotos/SerbBgd
.

Zato vam predstavljamo nekoliko ideja kojima možete da zabavite decu unutar svoja četiri zida. Njima će razvijati kognitivne i motoričke veštine, baš kao i maštu.

Za sve navedeno ne treba kupovati nikakve potrepštine jer ih verovatno već sve imate kod kuće.

1. Piste za autiće

Uz pomoć izolacijske trake ili bilo koje lepljive trake u boji, na podu napravite obrise trkačkih staza, iznesite autiće i zabava može da počne.

2. Izrada kristala

Sećate li se eksperimenta iz hemije kada smo učili kako nastaju kristali? To možete da pokažete i svom detetu. U čašu vode dodajte dve kašike soli, a preko otvora čaše stavite grančicu (ili olovku) s koje će visiti konac umočen u vodu. Za nekoliko dana nastaće pravi kristali, a dete može svakodnevno da posmatra promene.

3. Briga za biljke

Još jedna zanimacija uz koju deca mogu da uče jeste sađenje semena (npr. pasulja ili graška) u prozirnu plastičnu posudicu. Tako će se u nekoliko dana početi da razvija korene i listove, a dete će moći da vodi brigu o biljci i posmatra sve promene.

4. Izrada personalizovanog kolaža

Ukoliko kod kuće imate pregršt starih novina i lepak, dajte detetu da izrađuje kolaž. Možete mu zadati i neku temu pa da, na primer, predstavi sebe i sve što voli u obliku kolaža. Sve što je potrebno, jeste da isečke iz časopisa i novina smisleno zalepite na običan beli papir.

5. Origami za najmlađe

Još jedna aktivnost koja uključuje papir, a može da bude vrlo zanimljiva, jeste pravljenje životinja u origami stilu. Na internetu postoje posebni videi u kojima se predstavlja origami za decu koji je vrlo jednostavan za izradu.

6. Nakit od papira

Ostane li vam viška papira, možete da izradite ogrlice od papira. Prosto mokre trakice papira jednu po jednu namotajte oko vune ili tanjeg konopca i ostavite preko noći da se dobro osuše. I eto novog modnog dodatka za proleće.

7. Pisanje priča

Ako vaše dete voli da smišlja priče, ovi dani su kao stvoreni za to da napiše svoju prvu "knjigu". Samo mu treba nekoliko papira, olovka i mašta. Takođe, može da doda i sopstvene ilustracije, a na kraju sve može zajedno da se poveže, kako bi se dobila "prava knjiga".

8. Obeleživači strane od papira

Neizostavni deo čitanja knjiga svakako su i "bukmarkeri", odnosno obeleživači strane. Od kartona koji možete da izrežete od kutija pahuljica ili kornfleksa napravite nekoliko obeleživača, koje će deca potom ukrašavati po svojoj volji.

9. Igra pamćenja

Od istog kartona, malo kolaža i bojica može da se napravi i sopstvena igra "Memory". Detetu čak možete da zadate i temu oko koje će se vrteti igra poput životinja, biljaka, prevoznih sredstava i slično.

10. Šarena meduza

Ako imate višak papirnih tanjira i šarenih trakica (ili vune), od njih dete može da napravi meduzu. Papirne tanjire može da oboji, a šarene trakice ili vunu potrebno je provući kroz rupice koje se naprave na tanjiru i potom se zavežu. Može se poigrati bojama i dužinom trakica.

11. "Crtanje" slamčicama

Ako se u vašim ormarićima nalaze slamčice, dete može da crta na vrlo poseban način. Dovoljno je staviti određenu količinu tempera pomešanu s vodom i potom kroz slamčicu duvati prema boji na papiru. Duvanjem će se stvoriti zanimljivi oblici i eto pravog malog remek-dela.

12. Porodično stablo uz otiske prstiju

Ukoliko želite da iskoristite ove dane kao priliku da vaše dete upozna priče o članovima vaše šire porodice, zajedno napravite porodično stablo, ali tako što će dete "listove" drveća crtati prstima. Neka se poigra različitim nijansama, a kada se sve osuši, pomozite mu da stvori pravo porodično stablo sa svim potrebnim imenima.

13. Sopstveni pečat

Iako je hrana u ovo vreme vrlo dragocena, jedan krompir možete da žrtvujete kako biste napravili pečat. Pritom budite vrlo pažljivi i nožem na jednoj polovini krompira izrežite željeni oblik (nemojte davati detetu da se igra nožem), potom ga obojite željenom bojom i igra s bezbroj pečata na papiru može da počne.

14. Igra papirnim avionima

Nema tog deteta koje ne voli papirne avione, no kako biste tu jednostavnu igru podigli na viši nivo, napravite i mete kroz koje avion mora da prođe. Na primer, na jednom većem kartonu možete da izrežete tri kruga koji će predstavljati mete. Svakome od njih dajte određeni broj bodova i pustite decu da krenu u lov na bodove.

15. Padobran za igračke

Ako imate komad tkanine (iako može da posluži i salveta), s detetom možete da napravite padobran za njihove igračke. Na internetu postoji pregršt primera kako to može da se napravi, ali osnovna ideja je da izrežete krug od tkanine i na nekoliko strateških mesta povežete vezicama/trakama tako da stvori oblik pravog padobrana. Sve što preostaje jeste da ih zavežete za igračku.

16. Šator usred sobe

Izvadite čaršafe, ukrasne lampice za jelku i jastuke, te dajte detetu da napravi pravi mali šator usred stana. Iako će to zahtevati pospremanje pre odlaska u krevet, svom detetu ćete pružiti nezaboravne uspomene.

17. Kućica za ljubimce

Ako imate kućnog ljubimca, i njemu možete da napravite pravi šator koji može da mu posluži kao prava mala oaza. Neka dete odabere tkanine i "dizajn". Osećaće se vrlo ponosno.

18. Zajedničko kuvanje

Odaberite jedno od omiljenih detetovih jela te mu, u skladu s njegovim godinama, dopustite da učestvuje u pripremi. Neka opere povrće, izvadi sastojke iz frižidera ili pripremi sto.

19. "Koncert" uz staklene "instrumente"

Od nekoliko čaša ili boca ispunjenih vodom možete napraviti pravi mali koncert. Svaka od staklenih čaša ili boca proizvodiće drugačiji zvuk, a ako imate sopstveno dvorište, to tokom toplih dana dete može da radi i napolju.

20. I sami budite kreativni

Poslednje, ali ne i manje važno – budite tu za svoju decu i ispunite im pokoju želju koju možete. Ova situacija teško pada svima nama, ali vi ste svom detetu uzor na koji se ugleda. Budite kreativni i posvetite mu se.

Izvor: Zadovoljna