Muzika je i zabava i lek

Psiholozi, naučnici i stručnjaci za rani razvoj deteta složili su se da muzika pomaže mozgu da stvara veze koje su osnova svake inteligencije.

.

Muzika nas prati od najranijih dana, makar samo kao zvučna kulisa u pozadini. Kad se dete rodi, roditelji mu pevaju uspavanke i vesele pesmice, u vrtiću se peva svaki dan, a i kod kuće se pušta muzika.

Roditelji su tako pokazali da instinktivno znaju ono što su naučnici sada dokazali, da uz muziku deca brže i bolje napreduju.

Kad su deca uključena u muzičke aktivnosti primerene uzrastu i u društveno prihvatljivom okruženju, imaće koristi na više nivoa. U najranijem uzrastu podstiče razvoj govora i razumevanja, što je osnova pismenosti, pomaže prostorno-vremenskom razmišljanju kao i razvoj veština rasuđivanja koje su preduslov za matematiku, nauku i inženjerstvo.

Kad je reč o socijalnim dobrobitima muzike, i one su višestruke. S jedne strane podstiču razvoj društvenih veština koje dolaze do izražaja kad dete jednom pođe u školu i pomaže lakšem uspostavljanju odnosa s drugima.

Deca koja imaju neku vrstu muzičkog obrazovanja otvorenija su duhom, samopouzdanija i lakše privuku i zadrže krug prijatelja oko sebe. Prisetite se samo kako se se oko onoga koji svira na rođendanima svi okupe. Deca koja vole muziku i bave se njome češće i plešu uz nju tako da im se i telo razvija bolje i skladnije nego onima koji ne plešu, a razvoju motorike i kontrole kretnji pomaže i samo sviranje različitih instrumenata.

Ali ni to nisu sve pozitivne strane uticaja muzike: ona doprinosi i osećaju slobode, pa tako podstiče i dečju kreativnost. U nekim razdobljima poput adolescencije može postati i uporište za razvoj identiteta.

Tinejdžerima je posebno muzika jako važna i slušaju je gotovo neprestano, što se može videti i na gradskim ulicama gde gotovo nema tinejdžera bez slušalica u ušima. Ankete su pokazale da oni slušaju muziku da smanje dosadu, da se opuste i odvrate misli s briga, ali i da “pobegnu“ od sredine koja ih ne razume.

Terapeutsku snagu muzike je najbolje dokazalo istraživanje koje je nedavno sprovedeno u Velikoj Britaniji s decom koja su bila nemirna i imala teškoća u ponašanju. Naučnica koja je vodila istraživanje, En Savan, došla je do zaključka da je muzika lekovita.

Ponašanje i koncentracija dece poboljšali su se kad im je tokom nastave nauke puštan Mocart. Ne samo da su deca bila mirnija, nego su im izmereni i niži krvni pritisak i manje otkucaja srca u minuti. Bitna je i vest koju je pre nekoliko godina prenio Rojters, a uključuje statističke podatke o visini zarade: više od 85 odsto ljudi koji u SAD zarađuju zavidnih 150.000 godišnje i više išlo je neku vrstu muzičke škole.

Izvor: 24sata.hr